Home / archiefcentraal / voor het eerst sinterklaas

voor het eerst sinterklaas

De taalkoppels, bestaande uit een ommenaar en een inburgeraar, hebben tijdens de voorbereidingen voor dit feest veel geleerd. Eerst was er de kennismaking met het fenomeen ‘Sinterklaas’. Wie is die man en hoe kan het dat hij al meer dan 400 jaar oud is? Waarom zetten kinderen hun schoen? Smaken pepernoten echt naar peper?

Vervolgens gingen de koppels samen op pad om een cadeau te verzorgen voor een ander koppel. Hiervoor ging bijvoorbeeld de Somalische Abdirahim naar de dierenspeciaalzaak om iets uit te zoeken voor een man die als hobby duivenmelken heeft. Wel een lastige opgave als je kennis van de Nederlandse taal nog op een laag niveau is. De mensen in de winkel waren geduldig en behulpzaam.

Na de inkopen werd er ook een klein gedichtje geschreven voor bij het cadeau. “Voor ons is dit zo gewoon dat je er niet bij stilstaat dat het woord ‘gedicht’ of ‘rijm’ nog niet bekend is bij de inburgeraar” zegt coördinator Ingrid van der Velde. “Naast de praktische zaken rondom het sinterklaasfeest komen ook een aantal gebruiken ter sprake tijdens de voorbereiding: onder andere dat je het ontvangen cadeau mag uitpakken in het bijzijn van de gever. In veel landen is dit uiterst onbeleefd.”

Als woensdagavond alle koppels gearriveerd zijn bij Tante Pos liggen er op de tafels veel cadeaus. Terwijl Ingrid iedereen van harte welkom heet wordt er op de deur geklopt. Drie Pieten komen binnen en strooien met pepernoten. Na een aantal sinterklaasliedjes geven de Pieten om beurten een cadeau aan iemand. Nadat het gedichtje voorgelezen is worden de cadeaus uitgepakt. De Pieten vinden het zo gezellig dat ze blijven totdat iedereen een cadeautje heeft gekregen.

Na nog een paar afscheidsliedjes van de groep vertrekken de Pieten en gaan ook de taalkoppels door de snijdende kou weer terug naar huis. Een cadeau in de ene hand en pepernoten in de andere

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.