Home / archiefcentraal / vluchtelingenwerk ommen viert jubileum

vluchtelingenwerk ommen viert jubileum

Bijna iedereen die in de afgelopen twee decennia iets te maken heeft gehad met het Vluchtelingenwerk is aanwezig. Oprichters, (oud)vrijwilligers en natuurlijk tientallen nieuwe Nederlanders, die mede dankzij de begeleiders van het Vluchtelingenwerk een nieuw bestaan konden opbouwen in Nederland. Jaarlijks worden er zestien vluchtelingen toegewezen aan de gemeente Ommen. Dit getal is verhoudingsgewijs door de overheid vastgesteld. De mensen die Ommen binnenkomen, belanden automatisch bij het Vluchtelingenwerk, die hen vervolgens onder de hoede neemt en wegwijs maakt in hun nieuwe vaderland, een klus die per nieuwkomer gemiddeld twee jaar tijd vergt.

“Wij begeleiden mensen in het leren kennen van de maatschappij, het papierwerk, belastingzaken en schoolkeuze, maar we helpen hen ook bij praktische zaken, variërend van het inrichten van hun huis en boodschappen doen, tot het leren kennen van het verschil tussen de groene en de grijze containers”, vertelt vrijwilligster Hebel Poppens. Volgens haar is dit een intensief traject, waarbij de vastgestelde twee jaar vaak aan de krappe kant is. “Als iemand uit een westers georiënteerd land komt en wat Engels spreekt, ben je na twee jaar een heel eind, maar komt iemand uit Afrika of Azië, dan zijn het cultuur- en taalverschil een stuk groter en duurt het proces ook langer.”

Tweede generatieprobleem

Nog belangrijker dan de praktische zaken, vindt Hebels het daadwerkelijk integreren in de samenleving. “Na die eerste twee jaar begint het pas echt. Dan moeten mensen leren deel uit te maken van- en meedoen met de maatschappij. Omdat hun kinderen naar school gaan, leren ze de taal en gewoonten vaak sneller dan hun ouders. Daardoor ligt het tweede generatieprobleem op de loer, sterker nog, dat speelt bij vluchtelingen zelfs nog meer dan binnen Marokkaanse gezinnen”, weet ze. “Het is mijn persoonlijke drive om het hele gezin te helpen bij het integreren en te zorgen dat kinderen hier kunnen meedoen met onze jeugd, zonder dat dit thuis problemen oplevert. Dat gaat lang niet altijd even gemakkelijk, maar daardoor blijft het werk wel heel erg boeiend.”

Ook Liesbeth Visser is aanwezig. Samen met Bert Jurjens behoort zij tot de vrijwilligers van het eerste uur. “De toenmalige wethouder Riet Vosjan pleitte voor een plaatselijke afdeling van Vluchtelingenwerk. Ik was net met de vut en zocht een zinvolle invulling van mijn tijd. Het vluchtelingenwerk sprak mij direct aan. Denk je eens in, het is niet niks om alles en iedereen achter te moeten laten en in een vreemd land opnieuw te moeten beginnen. We doen altijd ons best om te zorgen voor mensen buiten de landsgrenzen, hiermee konden we dichtbij iets doen. Ik heb in de afgelopen jaren zo’n beetje alle functies gehad en ben nu nog steeds juridisch begeleider.”

Voldoening

Abbas Auchi uit Irak zit gezellig te praten met zijn dochter. Hij is het Vluchtelingenwerk dankbaar voor alles wat ze voor hem en zijn familie hebben gedaan. “Ze hebben ons geholpen met allerlei dingen. Eerst met school en allerlei informatie over Ommen, daarna ook met het inrichten van ons huis. Meneer Kees en mevrouw Dini Wolfert hebben heel veel voor ons gedaan. Ik heb mijn inburgeringsexamen inmiddels gehaald en wil graag hier aan het werk, maar dat kan pas als ik een status voor onbetaalde tijd heb.

Mevrouw Dini helpt me die status te krijgen, ik kan met al mijn vragen bij haar terecht, dat is erg fijn.” Naast hem zitten zijn landgenoten Sami Perko en Helen Youman gezellig te kletsen met hun begeleidster Corinne Roos. “Corinne heeft van alles voor ons gedaan. Niet alleen papierwerk, maar ook praktische dingen. Ze heeft zelfs geholpen met vloeren leggen in ons huis. Ze is een goede vrouw”, zegt Sami. Corinne glundert. “Het is zo’n lief gezin, het klikt gewoon tussen ons. Ik voel me verbonden met deze mensen en wil me graag voor hen inzetten. Dit werk geeft me veel voldoening.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.