Home / archiefcentraal / tot tranen toe geroerd

tot tranen toe geroerd

Als hij er alleen maar over praat krijgt hij al kippenvel.

Han de Weerd zingt al jarenlang het hoogste lied bij het Overijssels Byzantijns Mannenkoor en is nog even enthousiast als toen hij ze voor de eerste keer hoorde. “Ik bezocht een concert en was diep ontroerd door de schoonheid van de muziek. Ik kreeg er gewoon kippenvel van en wist meteen: hier wil ik bijhoren”, zegt hij. Het koor werd in 2000 opgericht en viert dit jaar alweer haar 10-jarig bestaan.

In het kader hiervan maakten de zangers dit voorjaar een concertreis naar de Roemeense stad Oradea. “In Dalfsen is een stichting die hulp verleent aan Oradea en voor hen geven we jaarlijks een benefietconcert in de grote kerk in Dalfsen. Dat vond één van de pastoors uit Oradea zo geweldig, dat ze ons ook graag een keer wilden horen in hun eigen kerk”, vertelt de Weerd. “We zongen daar op Eerste Paasdag in de Basiliek van Oradea en dat was één van de mooiste dingen die ik ooit heb meegemaakt.

Zingen voor vijftienhonderd kerkgangers die muisstil naar ons luisterden was echt prachtig.” Het instuderen van de muziek, die a capella gezongen wordt, vergt veel tijd en energie en is volgens De Weerd topsport voor amateurzangers. Naast de wekelijkse repetities, zijn er zo’n vijf a zes stemtrainingen per jaar en wordt er van de zangers verwacht dat er thuis goed geoefend wordt. “We werken met een computerprogramma, waarbij de teksten op het scherm verschijnen en begeleidende pianomuziek uit de luidsprekers komt.

De teksten zijn uit het Russisch vertaalt en fonetisch opgeschreven, zodat de uitspraak ook nog een beetje klopt”, vertelt hij. “Wat uitspraak betreft, dat schijnt trouwens redelijk goed te lukken. Een tijdje geleden traden we op in Raalte. Er zat toen ook een groep Russen in de zaal. Na afloop stond één van hen op en bedankte ons. Hij zei dat het voor hem even had gevoeld alsof hij weer thuis was en dat hij het prachtig vond dat hij ieder woord kon verstaan.”

Het koor telt ruim vijfendertig leden afkomstig uit heel Overijssel en repeteert in Almelo. Ommen en Dalfsen zijn volgens De Weerd goed vertegenwoordigd. “We komen met ons achten uit het Vechtdal, dat is toch bijna een kwart van het hele koor”, zegt hij. “Voor ons is het concert dat we op zaterdag 11 december houden in de Grote Kerk in Dalfsen dus extra speciaal. We hopen dat veel mensen naar ons komen luisteren.”

Concertprogramma

Tijdens het concert op 11 december in de Grote Kerk in Dalfsen, worden naast kerstliederen, een aantal uit de Byzantijnse ritus stammende stukken uit Liturgie van Joh. Chrysostomos worden gezongen. Er is door het koor hard gewerkt aan vernieuwing van het repertoire zodat op 11 december ook een aantal nog niet eerder uitgevoerde stukken te beluisteren zal zijn.

Het concert begint om 20.00 uur. De kerkdeuren gaan open om 19.30 uur. Kaarten kosten € 10,00 en in de voorverkoop: € 8,50.

Voorverkoopadressen: Ab Kleinlugtenbeld, De Singel 31, Dalfsen, tel. (0529) 433140, Hans de Weerd, Van Ankumspad 38, Dalfsen, tel. (0529) 433630, K.C. “De Overkant”, Kerkplein 22, Dalfsen (tijdens openingsuren). www.OBMK.nl

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.