Home / archiefcentraal / roelina ruiter streeft naar duurzaamheid

roelina ruiter streeft naar duurzaamheid

Een CO2-neutraal gebouw en een duurzame bedrijfsvoering, dat is haar streven. En dan op zo’n manier dat het zichtbaar is voor haar gasten en daardoor als voorbeeldfunctie voor duurzaamheidsmogelijkheden kan dienen. “Ik ben op dit moment de verschillende mogelijkheden aan het onderzoeken. Ik wil bijvoorbeeld gaan stoken op hout en ben me aan het verdiepen in verschillende systemen waarbij warmte vanuit de grond gebruikt wordt. Ik zou het heel leuk vinden om hierover te sparren met technische universiteiten. Het zou mooi zijn als zij dit als proeftuin zouden zien, waar nieuwe energiemaatregelen getest kunnen worden. Ik heb daarvoor op 11 november, op Duurzame Dinsdag een verzoek voor ingeleverd en hoop dat er opleidingen zijn die hierop reageren”, zegt Ruiter.

Ze steekt echter wel in op doelmatigheid. “Ten eerste moet het natuurlijk wel binnen ons budget blijven en daarnaast moet het geen extra werk opleveren. Ik kan me best voorstellen dat het dak bijvoorbeeld bedekt wordt met gras, maar ik wil in de zomer niet elke dag het dak op om dat gras water te geven.”

Keuzes maken

Ruiter wil zo effectief mogelijk werken en waakt er daarom voor om niet ongelimiteerd allerlei diensten aan te bieden. “Je moet weten wat je kunt en wat je niet kunt. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Zo hebben wij bijvoorbeeld op het ontbijt en wat lichte lunchgerechten na, geen restaurantfunctie, want er zijn genoeg leuke eetgelegenheden in Dalfsen. We bouwen ook geen zwembad, sauna of fitnessruimte, want Kontrast is dichtbij, daar kunnen onze gasten fantastisch sporten. En we verhuren geen fietsen, want er zit een goede fietsenmaker in het dorp. Duurzaam ondernemen is een kwestie van keuzes maken.”

Ook wat betreft de inrichting en het meubilair gaat Ruiter in zee met studenten. Ze heeft de leerlingen van de opleiding Interieurdesign op het Deltioncollege gevraagd om het hotelmeubilair te ontwerpen. “Ik heb hen de bouwtekeningen laten zien en hen gezegd wat de sfeer moet zijn. Het gebouw ziet eruit als een havezathe, maar hoeft niet alleen maar chique en klassiek te worden ingericht.

Ik hou van een soort spanning tussen oud en nieuw, antiek met strak design. De sfeer moet verrassend zijn en de lounge uitnodigend. Ik heb de leerlingen de vrije hand gegeven, maar wel gezegd dat de meubels doelmatig en sterk moeten zijn. Je moet er wel gewoon op kunnen zitten en ervan kunnen eten.” Ruiter is heel benieuwd wat de studenten ervan gaan maken. “Jongeren zijn ontzettend creatief dus ik verwacht er veel van. Ze zijn nu bezig met prototypes, aan de hand daarvan kiezen wij een aantal stukken die we vervolgens willen laten produceren.

Voor de studenten is het een mooie manier om hun portfolio aan te vullen, lijkt me. Als ik zelf student was, zou ik het tenminste ontzettend leuk vinden als mijn stukken ergens zouden staan” Qua decoraties wil ze zoveel mogelijk gebruik maken van werken van kunstenaars uit het Vechtdal. Ook zelf gaat ze aan de slag en trekt er binnenkort met haar dochter op uit om een portretserie te maken van mensen uit Dalfsen.

“Wie er gefotografeerd worden? Dat kan iedereen zijn, ouderen, kinderen, bekenden en onbekenden, de serie moet een dwarsdoorsnede zijn van de Dalfser bevolking.” Roelina’s wederwaardigheden tijdens de reis van idee tot oplevering is te volgen op www.vechtdalcentraal.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.