moeten we snelheidscontroles niet afschaffen

Terwijl lokaal snelheden teruggebracht worden van 50 naar 30 en van 80 naar 60, wordt landelijk gezocht naar gebieden waar het van 120 naar 140 zou kunnen. Hobbelt het lokaal beleid achter het landelijke aan? Of moeten de landelijke beslissingnemers terug in het hok en is ‘harder’ verkeerd?

De Overkampsweg in Raalte is een mooi voorbeeld van ‘van allebeide wat’. We hebben het hier over een rondweg om Raalte. Die werd aangelegd als een 60 kilometerweg, want dat was modern. Maar de weg moest ook vrachtwagens trekken zodat die niet meer door het centrum van Raalte zouden gaan. Tja, als je dan van tweeën wat wilt, loop je het risico twee keer niks te krijgen. De rondweg kreeg drempels. Luxe auto’s konden die drempels met 100 kilometer per uur nemen. Maar vrachtenwagens hadden hun lading gehusseld bij 70 kilometer per uur. Dus kreeg je een rondweg als racebaan en vrachtwagens door het centrum.

Toen Raalte de weg op wilde waarderen naar 80 kwam daar bezwaar tegen, dus kon dat feest niet doorgaan. De oplossing is Raaltes: de drempels zijn weggehaald. De grote witte letters met ‘60’ zijn uit het asfalt gefreesd. Maar aan begin en eind staat nog wel dat je niet harder dan 60 mag. En om de bezwaarmakers tegemoet te komen hangt er nu ook zo’n waarschuwingsbord aan een lantaarnpaal: ‘u rijdt …’. Op de puntjes staat meestal een getal in rode letters. Want niemand rijdt er meer in de groene zone van onder de 60.

In plaats dat iedereen nu tevreden is, is iedereen óntevreden. Je mag nog steeds niet harder dan 60. Maar je kunt wél harder dan 60. Wie harder wil is ontevreden omdat het nog steeds niet mag. Wie het niet harder wil hebben, is ontevreden omdat je wel harder kunt. En niet andersom.

En zo rijden ontevreden chauffeurs op de A1 bij Deventer 80 vanwege drukte, terwijl de spitsstrook niet gebruikt mag worden. En zo wachten aanwonenden van de Rijksstraatweg tussen Deventer en Zwolle op de invoering van 60 km/u omdat ze die voorbij razende auto’s zat zijn. En zo hopen de sluiprouterijders in het Vechtdal er op dat er geen snelheidscontroles zijn, want dan wordt drie minuten tijdwinst vanwege een sluip door-kruip door-weggetje wel heel duur.

We hebben sterk het gevoel dat het verkeersregelregime op landelijk, provinciaal en lokaal niveau intussen nergens meer op gebaseerd is. Argumenten als verkeersdoden en milieu gelden niet of nauwelijks voor de lokale acties waarin 50 30 wordt en 80 60. Die argumenten gelden wel bij 120 naar 140, maar doen de bestuurders er niets meer mee. Op zo’n Jonas-beleid past maar een maatregel: afschaffen van snelheidscontroles.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.