Home / archiefcentraal / leer dalfsen verkennen

leer dalfsen verkennen

De vereniging Vrienden van Dalfsen organiseert in het voorjaar van 2011 de “cursus“, Leer Dalfsen (ver)kennen. Deze cursus zal bestaan uit vier sessies, drie theorieavonden en één dagdeel op een zaterdag, waarin per fiets door een gedeelte van het behandelde gebied wordt getoerd. De verhalen worden ondersteund door prachtige beelden.

Voor wie

De cursus is bedoeld voor leden en niet-leden van de vereniging en niet in de laatste plaats voor nieuwe bewoners in Dalfsen. Voor leden van de vereniging is deelneming gratis, terwijl niet-leden € 10,00 betalen voor het totaal van alle bijeenkomsten. Lid worden van de Vrienden van Dalfsen en daarna voor niets aanschuiven, kost overigens ook € 10,00.

Programma eerste theorieavond

De spits wordt afgebeten door de heer Hein Kuijper, voorzitter van de Vereniging Natuur en Milieu “De Vechtstreek”. Eerst geeft hij een korte impressie van het huidige Vechtdal. Vervolgens zoemt hij in op de huidige flora en fauna in het Vechtdalgebied en in het bijzonder bij Dalfsen. Hij reikt ook nieuwe kansen aan voor Dalfsen op basis van de doelstellingen van het Masterplan Ruimte voor de Vecht. Bovendien heeft hij ideeën over het waterbelevingsplan en de herinrichting van de Stokte.

Na de pauze zal de heer Jan Scharloo, ambtenaar van de gemeente Dalfsen, praten over het gemeentehuis en het feit dat de gemeente Dalfsen in zijn huidige vorm 10 jaar bestaat. Daarnaast belicht hij de politieke samenstelling van de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie. Ook de relatie college van B&W – gemeenteraad wordt toegelicht vanuit het dualisme. Tenslotte schenkt hij aandacht aan de (verplichte) gemeentelijke publicaties via de verschillende media.

Deze avond wordt georganiseerd op maandag 10 januari om 20.00 uur in het Gemeentehuis.

Tweede theorieavond

De tweede avond gaat over de archeologie en geologie in de gemeente Dalfsen. Deze avond zal worden verzorgd door de heer Ab Goutbeek, een begrip in wijde omgeving. Zijn verhaal zal gaan over de ontwikkeling van de mens langs de Vecht, hoe de eerste mensen, 8000 jaar v. Chr. het Vechtdal introkken en hoe deze mensen 4000 jaar v. Chr. een vaste woonplek zochten. Voorts, hoe de eerste boeren in de middeleeuwen de eerste buurtschappen vormden en hoe deze later uitgroeiden tot de hedendaagse woonkernen.

Deze avond vindt plaats op maandag 14 februari in de voormalige Synagoge, Julianastraat 18 om 20.00 uur.

Derde theorieavond

De derde en laatste theorieavond handelt over Historie en Monumenten in onze gemeente. In een samenspel tussen de docenten Walter Beekers en Henk v.d. Beeke wordt ingegaan op de historische achtergrond van de bossen aan de zuidkant van de Vecht, de landgoederen daarin en kasteel Rechteren. De invloed van Lodewijk XIV is duidelijk aanwezig . Ook zal worden ingegaan op de Franse- en Engelse landstijl. De oude gebouwen in Dalfsen, waaronder de grote Kerk in het dorp, komen ook aan de beurt en vanzelfsprekend worden de monumentale boerderijen in de gemeente niet vergeten.

Deze avond wordt georganiseerd op maandag 7 maart in de Voormalige Synagoge en begint om 20.00 uur.

Fietstocht

Op zaterdag 14 mei (voorkeursdatum) wordt er onder leiding van enkele genoemde docenten rondgefietst in het behandelde gebied. De tocht duurt ongeveer 3 uur. Verzamelen om 9.30 uur voor de toren van de grote kerk in Dalfsen.

Alle avonden beginnen om 20.00 uur en zullen rond 22.15 uur worden afgesloten. Men kan zich opgeven bij Jo Bruggeman 431825, of per grajo@home.nl of via vriendenvandalfsen@gmail.com.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.