Home / archiefcentraal / kerken samen op weg voor de minima

kerken samen op weg voor de minima

In de WMO-raad worden alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd, dus ook de kerken. Buiten de gebruikelijke WMO-vergaderingen om, komen deze kerkelijke afgevaardigden tweemaal per jaar bij elkaar om te kijken op welke andere manieren zij als kerken iets kunnen betekenen voor de bevolking. Eén van de zaken die voortkomt uit dit overleg is de gezamenlijke Kerstactie. “In de meeste kerken worden rond december altijd allerlei boodschappenacties gehouden, maar dat doet ieder voor zich. Wij wilden als kerkelijke genootschappen graag iets samen doen. Daarom hebben we besloten om de ‘echte minima’s’ in Ommen een financiële bijdrage te geven”, meldt Herman Dijk.

Omdat de kerken over hun eigen muren willen kijken en niet alleen haar eigen leden, maar iedereen die het moeilijk heeft wil bijstaan, werd de gemeente ingeschakeld. Zij zorgen ervoor dat alle uitkeringsgerechtigden in Ommen een brief ontvangen met daarin de uitnodiging zich aan te melden voor het project. “We waren aangenaam verrast door de welwillendheid van de gemeente om mee te werken”, vertelt Gerda Wermink. “Ko Scheele vond het zelfs een uitstekend idee om politiek en kerk wat meer bij elkaar te brengen.” Omdat armoede niet iets is waarmee men te koop loopt, wordt er alles aan gedaan om de privacy te waarborgen.

Slechts twee personen van de commissie krijgen een lijstje met daarop alle namen door en verdelen deze dan onder de kerken, zodat er bij ieder genootschap maar een beperkt aantal namen bekend wordt en iedere kerk verhoudingsgewijs evenveel uitdeelt. Gerda Wermink is blij dat deze actie in zo korte tijd van de grond is gekomen. “Het zou goed zijn als de gemeente wat vaker op deze manier mee zou werken”, vindt ze. “Hoe ik dat bedoel? Ik denk dan bijvoorbeeld aan het duidelijk kenbaar maken aan minderbedeelden van welke regelingen ze allemaal gebruik kunnen maken. Het actief meedenken met de burger.”

Volgens Henk Bosklopper is deze actie een mooie manier om met het diakenschap bezig te zijn. “Het is eens iets anders dan alleen maar vergaderen. We kunnen nu echt de handen uit de mouwen steken en iets betekenen voor de ander. Daar gaat het uiteindelijk om in het leven.”

Mensen kunnen zich nog aanmelden tot en met 5 december. Wie geen brief heeft gehad, maar wel op een bestaansminimum zit of wie iemand kent die iets extra’s goed kan gebruiken, kan contact opnemen met Gerda Wermink via (0529) 453873, graag bellen tussen 19.00 – 21.00 uur.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.