geschiedenis van ommen in een canon

De Canon bevat minimaal vijftig hoofdstukken waarin een opmerkelijk geschiedenisfeit wordt behandeld. De onderwerpen in de Canon zijn vastgesteld aan de hand van een aantal hoofdlijnen en uitgangspunten en wordt opgesteld door de HKO in samenwerking met de IJsselacademie. De HKO ontvangt hiervoor een subsidie van maximaal twintigduizend euro. De definitieve hoogte van de subsidie wordt vastgesteld op basis van de gemaakte kosten en wordt aangevuld met fiets- en wandelroutes in de omgeving.

Deze canon verschijnt in zowel boekvorm als digitaal. Wethouder Scheele: “Wij hebben een rijke schat aan erfgoed in de gemeente Ommen. Het is de bedoeling dat mensen daarover kunnen lezen, maar de locaties ook kunnen bezoeken. Zoals wij in de erfgoednota hebben vastgesteld, willen wij ons erfgoed Behouden, Ontwikkelen en Beleven.” Volgens de wethouder is dit bedrag ondanks de bezuinigingen wel te verantwoorden. “Er was al een bedrag van vijftienduizend euro gereserveerd voor de verspreiding van de Erfgoednota onder de bevolking. Daar hebben we nu vijfduizend bijgedaan, zodat we nu een boekwerkje krijgen waardoor de geschiedenis en daarmee ook het erfgoed, levend blijft.”

Hoeveel boekjes er gedrukt gaan worden, kan hij nog niet zeggen. “Het zou het mooiste zijn als ieder gezin een boekje zou kunnen ontvangen, maar dat gaat zonder sponsoren niet lukken. Die moeten we dus nog zien te vinden. Digitaal is de Canon straks wel voor iedereen bereikbaar en het voordeel daarvan is dat hij ten allen tijden kan worden aangepast en geactualiseerd.” De Canon wordt opgesteld door de Historische Kring Ommen in samenwerking met de IJsselacademie. De planning is dat de canon eind 2011 klaar is. De HKO is op zoek naar nog meer ideeën.

Oproep van de Historische Kring Ommen aan u!

Misschien zijn er mensen die dit lezen en bij zichzelf denken: hoe ver is de Historische Kring Ommen met deze geschiedenis? Inderdaad geschiedenis, de geschiedenis van ons eigen Ommen. In vijftig aansprekende stukjes geknipt. Deze vijftig stukjes zijn vijftig kleine verhaaltjes met foto’s die elk een heel specifiek stukje van de Ommer geschiedenis laten zien.

Met vijf mensen wordt er gewerkt om die verhaaltjes samen te stellen, iemand van de IJsselacademie helpt hierbij. De gemeente Ommen heeft ook interesse getoond in deze canon en wil hierin steunen. De bedoeling was dat de canon op internet beschikbaar zou komen, maar nu blijkt ook een boek tot de mogelijkheden te behoren. Er kunnen nog best meer mensen erbij gebruikt worden om dit van de grond te krijgen. De hulp zou ook al kunnen bestaan uit het meedenken over wat allemaal in de Ommer canon zou moeten staan. Hieronder een voorlopige opsomming.

In chronologische volgorde is de volgende onderwerpen al vast op de lijst gezet:

1-Het begin, de oervecht.

2-Vondsten uit het Vechtdal.

3-Bronsschat van de Ommerschans.

4-Umme in 1131 voor het eerst genoemd.

5-Stenen kerk in Ommen.

6-Voorbereiding slag bij Ane.

7-Ommen stadsrechten.

8-Riddertijd.

9- De eerste brug.

10- De Hanze.

11-Marken rond Ommen.

12-In 1518 poorten en muren van Ommen gesloopt. 12b- Klokken van Ommen.

13- Bissing.

14- Alva in Ommen.

15- reformatie.

16- Grote brand 1624.

16b-Vilsteren.

17-Aanleg Ommerschans.

18-Hessenwegen.

19- Armoede troef in Ommen.

20- Eerde opnieuw gebouwd.

21- Nachtwacht.

22- Patriotten en prinsgezinden.

23- Franse tijd.

24-Ommerschans opvoedingsgesticht.

25-Verdwijnen marken, kadaster.

26-De nieuwe begraafplaats.

27- Afscheiding van Raalte.

28- Molens.

29-Joodsleven.

30- Ommerkanaal, spoor, kanalisatie Vecht.

31- Postkantoor, Kantongerecht.

32-Koffiehuis van de volksbond.

33- Coöperaties.

34-Baron van Pallandt.

35- Padvinderij.

36-Sociale woningbouw.

37-Kunstenaars in Ommen? Wie?

38- (oudste) Verenigingen in Ommen? Wie?

39-Stad en ambt Ommen samen 1923.

40- Eerste sterkamp.

41-Industrialisatie.

42-Verzet Tweede Wereldoorlog

43-Kamp Erika.

44-Wederopbouw.

45-Toerisme.

46-Sportmensen in Ommen? Wie?

47-Groene marke.

48- Ommen zelfstandig en uniek.

49-Alle Ommer folklore, zoals zuute plassies, de brijklokke, eiertikken, enz.

50-………..?

Symbolisch is het nummer vijftig voor u open gelaten, maar misschien moet uw onderwerp wel ergens tussen. Het zijn er stiekem toch wel vijftig, maar toch, helpt u ons wat wij zijn misschien wel een heel belangrijk onderwerp vergeten. Ook staan hier en daar vraagtekens die ingevuld kunnen worden.

Voor opmerkingen of vragen: Luuk Vogelzang 452739

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.