dalende lijn in schoolverzuim dalfsen

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het leerplichtverslag over het schooljaar 2009 – 2010. De aanpak van schoolverzuim is een belangrijk wapen in de strijd tegen schooluitval en draagt bij aan de verbetering van kansen voor jongeren.

In de gemeente Dalfsen is dan ook veel aandacht voor preventie. Dit in de vorm van voorlichting, de toepassing van de methodiek “Zieke als Signaal’, de invoering van een regionaal verzuimprotocol en een goede begeleiding van VMBO naar het MBO.

De aandacht voor preventie lijkt de reden te zijn voor de daling in hetschoolverzuim. In het schooljaar 2008 -2009 ontving de gemeente 77 meldingen van wettelijk schoolverzuim, in het laatste jaar 67. Naast vroegtijdige signalering en zorg vindt de gemeente ook helder handhaven belangrijk.

In het verslagjaar werd in negen verzuimsituaties een strafrechtelijke reactiepassende geacht. Ondanks de daling van het schoolverzuim is een lichte toename te zien van het aantal voortijdig schoolverlaters. Met 44 nieuwe voortijdig schoolverlaters heeft de gemeente haar doelstelling voor het schooljaar 2009 – 2010, namelijk maximaal 37, niet gehaald.

Dit is mogelijk toe te schrijven aan een lichte groei in het totaal aantal onderwijsdeelnemers en de mogelijkheid van elektronische gegevensuitwisseling. Positief is dat de gemeente Dalfsen structureel onder het landelijk en regionaal gemiddelde scoort in aantallen voortijdig schoolverlaters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.