Home / archiefcentraal / column door wethouder von martels

column door wethouder von martels

De noodzaak tot een koerswijziging is voornamelijk ingegeven door het feit dat de financiële middelen voor zowel de korte als lange termijn volstrekt onvoldoende zijn. Bovendien is er een tekort op beheer na 2018. De EHS is als strategisch netwerk een sterk concept maar de uitvoering, zoals nu vormgegeven, is gezien het financieel kader een onbegaanbare weg geworden. De doeltreffendheid van de EHS kan worden vergroot door aan de kwaliteit van de EHS meer gewicht toe te kennen dan aan de kwantiteit zoals bij het huidige beleid. Argumenten genoeg om het tot nu toe gevoerde natuurbeleid tegen het licht te houden.

Wat met name van belang is dat er snel duidelijkheid komt over toekomstig beleid. Momenteel is het al zo dat ondernemers in het landelijk gebied binnen de nu aangewezen EHS-gebieden op slot staan. De materie met zaken rond natuur is momenteel zo ingewikkeld geworden dat van transparantie, als het over regelgeving gaat, al jaren geen sprake meer is. Natuur is mooi en gewenst en ook in een dichtbevolkt land moet dit worden beschermd en gekoesterd.

Echter, het is uitermate frustrerend dat (agrarische) bedrijven bij natuurgebieden jarenlang in onzekerheid zitten. Ze worden niet uitgekocht maar ze krijgen ook geen gelegenheid om uit te breiden. Een herijking van de EHS is dus zeer dringend gewenst! Geldgebrek is nu een goede aanleiding om andere oplossingen te vinden. Hopelijk beseffen alle betrokkenen dat er de komende tijd keuzes moeten worden gemaakt. Keuzes die moeten leiden tot een regelgeving waarbij geformuleerde natuurdoelen haalbaar zijn en bedrijven toch ontwikkelingsmogelijkheden behouden. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat economie en ecologie prima hand in hand kunnen gaan.

Maurits von Martels

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.