Home / archiefcentraal / brei mee voor india

brei mee voor india

[b]Samen breien, niet alleen gezellig maar ook nuttig

Hilda Schipper: “Eén gebreid mutsje maakt net het verschil tussen leven en dood”[/b]

“Anders dan je zou verwachten, zijn de winters in India heel koud. Zo koud zelfs, dat er jaarlijks 2 miljoen kinderen sterven door onderkoeling”, vertelt Hilda al breiende. “Het verhaal op de website greep me zo aan, dat ik, hoewel ik helemaal geen breister ben, besloot om het patroon te downloaden en het maar eens te proberen.” Het mutsje was nog diezelfde avond klaar en dat gaf Hilda zo’n goed gevoel dat ze direct steken opzette voor een tweede exemplaar.

Inmiddels heeft ze er al een heel voorraadje af en probeert ze nu anderen enthousiast te krijgen voor het project. “Het geeft veel meer voldoening dan een paar euro in een collectebus stoppen. Je hebt hiermee het gevoel dat je daadwerkelijk helpt, al is het maar een druppel op de gloeiende plaat”, vindt ze. “Ik bedacht me dat als iedereen in het Vechtdal nou één mutsje zou breien, we met ons allen echt iets kunnen betekenen voor de wereld. Ik heb daarom al mijn vrienden en kennissen het breipatroon gemaild en hen gevraagd of ze, als ze niet zelf willen breien, maar nog wel restjes wol hebben liggen, dat bij mij willen inleveren.”

Haar oproepje leverde direct een reactie op. De 89-jarige mevrouw Zielman uit Dalfsen had via haar dochter in Amsterdam ook al van de actie gehoord en nodigde Hilda uit om gezellig een ochtendje te komen breien. “Dat was zo gezellig, dat ik zelf ook een brei-ochtend ga geven.

Bij deze nodig ik iedereen dus die zin heeft in een ochtend of middag samen breien voor het goede doel, uit voor mijn breikrans op 20 december, ‘s ochtends vanaf een uur of tien en ‘s middags vanaf een uur of twee.” Hilda Schipper, G.W. Spiegelstraat 9 in Oudleusen.

Breihandleiding: ‘Brei mee voor India’

Voor wie verhinderd is op 20 december, volgt hier het breipatroon. U kunt uw mutsje(s) tot 27 februari 2011 opsturen naar: Save the Children, ‘Brei een muts’. Postbus 95925 2509 CX Den Haag

Benodigdheden:

• Materiaal: zoveel mogelijk wol (het liefst fijne wol), waarbij géén of zo min mogelijk synthetische stoffen in verband met brandgevaar;

• Geen touwtjes of pompons; dit kan verwondingen veroorzaken;

• Kleur: alle kleuren behalve wit of ecru; deze kleuren worden geassocieerd met de rouw. Ook zwart is niet erg gangbaar in India;

• 2 breipennen of één ronde breinaald dikte 3,5 tot 5;

• Omtrek onderkant mutsje: ± 26 cm., oftewel per pand ± 13 cm.

Instructies:

Stap 1: 56 steken op de breinaald opzetten*

Stap 2: Vervolgens brei je om en om één naald recht* en één naald averecht* (= tricotsteek), totdat het lapje dertien cm. is. Het randje rolt dan automatisch om. Of je breit om en om één steek recht en één steek averecht (= boordsteek), totdat het lapje drie cm. lang is. Daarna nog tien cm. tricotsteek breien. In beide gevallen wordt het lapje dus dertien cm. lang. Om het mutsje een mutsje te laten worden, moeten er steeds minder steken ‘minderen’ op de breinaald komen te zitten, totdat er nog maar acht steken over zijn. Hoe je dat doet, wordt uitgelegd bij stap 3 t/m 5.

Stap 3: Je blijft om en om één naald recht en één naald averecht breien. Echter, bij de rechte naald brei je (de eerste keer) na elke vijf steken in plaats van één lusje twee lusjes tegelijk (herhaal dit tot het einde van de naald). Dan brei je weer een naald averecht. Bij de tweede rechte naald brei je na elke vier steken twee lusjes tegelijk, dan weer een naald averecht, bij de derde rechte naald na elke drie steken twee lusjes tegelijk enzovoorts. Dat doe je net zo lang, totdat je acht steken/lusjes overhoudt op de breinaald. Let op: alleen minderen op de rechte naald!

Stap 4: Als je nog maar acht steken overhebt, knip je de draad af van de bol wol. Hou ongeveer tien cm. over om door de overgebleven lusjes te halen. Trek de draad stevig aan.

Stap 5: Naai nu de achternaad dicht en het mutsje is klaar!

Voor meer informatie www.breivoorindia.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.