Home / archiefcentraal / voorbereiden op het definitieve afscheid

voorbereiden op het definitieve afscheid

Eén ding is zeker. Wat er ook gebeurt, dood gaan we uiteindelijk allemaal. Voor de één is dat de grootste angst, voor de ander iets minder, maar allemaal schuiven we die gedachte het liefst nog even ver voor ons uit.

Onder het motto ‘leuker kunnen we het niet maken, gemakkelijker wel’, heeft Uitvaartverzorging Vechtdal in de afgelopen vijf jaar het taboe rond sterven proberen te doorbreken. In de grote uitvaartwinkel aan de Nieuwelandstraat in Ommen is van alles te vinden op het gebied van doodgaan en begraven worden. De meest uiteenlopende kisten, variërend van strak en modern tot robuuste steigerplanken en allerlei grafstenen en urnen staan opgesteld zoals meubels in een meubelzaak. In een boekenkast staan de meest uiteenlopende boeken over het onderwerp en er is een breed assortiment aan persoonlijke aandenkens.

“De winkel is dagelijks geopend. Dagelijks lopen hier mensen naar binnen voor informatie in het algemeen, maar er komen ook veel echtparen waarbij één van de partners ernstig ziek is, om samen hun uitvaart regelen”, vertelt Jan Slagter. “Het klinkt misschien gek, maar wanneer je dat zover van te voren samen kan regelen, is dat heel mooi. De sfeer is dan vaak heel ontspannen en er wordt veel gelachen. Voor zowel degene die gaat overlijden als voor de achterblijver is het heel fijn om te weten wat er allemaal gaat gebeuren.”

Volgens Slagter wordt er de laatste jaren steeds meer werk gemaakt van de uitvaart en komen mensen steeds vaker met persoonlijke wensen. Soms is een uitvaart zo mooi en bijzonder dat zelfs hij er kippenvel van krijgt. Naast uitvaarten, kunnen mensen bij Uitvaartverzorging Vechtdal ook terecht voor informatie om kinderen voor te bereiden op het overlijden van een dierbare in de naaste omgeving. “We hebben speciale werkboekjes voor kinderen, waarin staat beschreven wat er allemaal gebeurt. Daarin kunnen ze wat lezen, maar ook zelf aan de slag met kleine oefeningetjes of knutseldingen. Het is een goede manier om kinderen voor te bereiden.”

Slagter werkt samen met zoon Richard, die vooral optreedt als chauffeur. Samen met hem organiseert hij op 23 december een gedenkavond op Begraafplaats Laarmanshoek, waarbij nabestaanden hun geliefden kunnen herdenken tijdens een sfeervolle plechtigheid. Binnenkort is hierover meer te lezen in deze krant.

Sinds de verruiming van de wet op de lijkbezorging, kan er steeds meer. Waar het lichaam vroeger op de vijfde dag na het overlijden moest worden gecremeerd of begraven, geldt dat nu voor zes werkdagen na de dag van overlijden. Dat betekent in geval van zon- en feestdagen dat een lichaam wel elf dagen boven de grond kan blijven staan, maar ook dat mensen als ze dat graag willen, al na drie dagen voorgoed afscheid kunnen nemen.

Steeds vaker worden mensen thuis opgebaard. Wie het akelig vindt om zijn of haar geliefde in een kist te zien liggen, kan ervoor kiezen om het lichaam te laten balsemen. Dit gebeurt door het lichaamsvocht via een infuus te verwisselen voor balsem. Deze dringt door tot in de allerkleinste haarvaatjes en zorgt er niet alleen voor dat het lichaam er mooi uit blijft zien, maar ook dat het op kamertemperatuur blijft.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.