Home / archiefcentraal / talentstadleerlingen aan de slag bij de grift

talentstadleerlingen aan de slag bij de grift

Bij Talentstad krijgen de leerlingen Bouwtechniek praktijklessen in bijvoorbeeld metselen en timmeren, maar twee uurtjes is heel wat anders dan een hele week. Om het echte ‘bouwgevoel’ te ervaren hebben Talentstad en Opleidingscentrum de Grift de handen ineen geslagen. Vierdejaars leerlingen krijgen deze maand en volgend jaar maart de gelegenheid om een week in de bouw aan de slag te gaan, en in januari vertrekken de derdejaars vijf dagen lang met hun broodtrommeltje naar Nieuwleusen. ‘Ze krijgen bij ons echt de kans om te ervaren hoe het is om in de bouw te werken’, vertelt Yvonne Holterman. ‘Na zo’n week weten ze precies waar ze voor kiezen als ze verder gaan in de bouw.’ De directeur van het opleidingscentrum weet uit ervaring dat het enthousiasme meestal alleen maar groeit. ‘In het begin móeten ze metselen, na een tijdje mógen ze metselen. En deze groep leerlingen was bij voorbaat al enthousiast. Ze hoefden pas om negen uur te beginnen, maar ze kwamen om half negen al aanfietsen.’ Deze week staat in het teken van funderen, werk dat anders op school niet zo gauw aan bod kan komen in de praktijk.

Tekort aan vakmensen

Opleidingscentrum De Grift werkt graag samen met Talentstad. ‘We werven jongeren voor de bouw omdat daar een groot tekort is aan vakmensen. Men staat te springen om bijvoorbeeld metselaars. Wie voor de bouw kiest, heeft gegarandeerd een baan na school.’ De Grift weet als geen ander waar behoefte aan is in de bouw. Het opleidingscentrum richt zich al 25 jaar op de bouw- en infrasector, waarbij samengewerkt wordt met diverse inlenende bedrijven uit de regio. Jongeren worden er opgeleid in bijvoorbeeld timmeren, metselen, tegelzetten of volgen opleidingen in de hout- en meubelindustrie.

Platform Bouwnu

Omdat De Grift heeft geconstateerd dat er behoefte is aan een platform op het gebied van bouwopleidingen, wordt in samenwerking met Talentstad, het Agnieten College en Deltion het platform ‘Bouwnu’ opgericht. ‘Iedereen die vragen heeft op het gebied van bouwopleidingen kan bij het platform Bouwnu terecht’, legt Yvonne Holterman uit. ‘Tot nu toe wisten mensen niet waar ze terecht konden met hun vragen. Bouwnu is een kenniscentrum dat antwoord weet op deze vragen, of weet waar dat antwoord te vinden is. Er hoort een uitgebreide website bij waar heel veel informatie op te vinden is.’ Bouwnu gaat volgende week van start.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.