stroatproat vanuit nieuwleusen

Janine Dunnik woont precies tussen de twee winkelcentra in en komt bij beiden even vaak.

“Ik ga in Noord naar de supermarkt en de Hema en kom in Zuid voor het Kruidvat en de Aldi. Ik vind het niet erg dat het centrum verdeeld is, want als alles aan één kant zou zitten, kwam ik nooit aan de andere kant van het dorp.”

Ilona Dunnewind is geboren en getogen in Nieuwleusen en weet niet beter dan dat je voor sommige boodschappen wat verder te moeten fietsen. “Het maakt me niet zoveel uit, al vind ik het soms wel lastig om na je boodschappen in Zuid nog voor één klein dingetje helemaal naar Noord te moeten.”

Janny Vreeburg vindt het winkelaanbod in het algemeen een hele vooruitgang, maar heeft wel een kanttekeningetje. “De markt wordt al jarenlang om en om in Noord en Zuid gehouden. Ik vind het jammer dat er in Zuid een prachtig marktplein is gekomen, maar de markt toch nog steeds in een zijstraat wordt gehouden. Ik merk ook dat het steeds rustiger wordt in Noord, waar dat aan ligt weet ik niet. De winkels zijn er leuk genoeg.”

Gerrit Lubbers vind de markt in Zuid leuker dan die in Noord. Maar verder komt hij graag in Noord. “Ik heb daar mijn hele leven gewoond. Nu wonen we in Zuid en merken we dat de mensen daar toch anders zijn. In Noord was het echt ons kent ons, terwijl de mensen in Zuid meer op zichzelf zijn. Dat vind ik wel jammer, ik zou graag meer contact in de buurt willen hebben.”

Volgens Germien Kampjes ligt het onderwerp Noord Zuid wat gevoelig. “Van ouderen begrijp ik dat het vroeger echt twee verschillende kernen waren, die weinig met elkaar op hadden. Daar merk je nu niets meer van. Het is niet echt praktisch dat je steeds heen en weer moet rijden, maar je went er ook wel weer aan. En het is natuurlijk wel hartstikke goed voor je conditie.”

Wilma Mussche en Alice Dekker wonen in Rouveen maar doen wekelijks boodschappen in Nieuwleusen. “Het centrum is hier de laatste jaren geweldig opgeknapt”, vinden ze. “Er zijn veel winkels en je kan gratis parkeren. Waar vind je dat nog? Dat het centrum in twee helften is verdeeld maakt niet uit, je kan met ons beide kanten op.”

Klaasje Hulzentop woon in Noord en komt zelden in Zuid. “Ik moet alles op de fiets doen en dat is me gewoon te ver. Bovendien kan ik alles hier op Noord krijgen. Ik ben wel blij dat er twee centra zijn, want Nieuwleusen is echt groot. Nu zit iedereen redelijk dicht in de buurt van een winkelcentrum. Het valt me wel op dat er steeds meer winkels naar Zuid verhuizen. Je krijgt hier nu een beetje leegstand. Dat vind ik jammer.”

“Noord als in Zuid, het maakt mij niet zoveel uit”, zegt Ria Huzen. “Ik doe toch alles met de auto, want zelf woon ik buitenaf, net op de grens Ommen, Balkbrug en Nieuwleusen. Dat de markt afwisselend in Noord en Zuid wordt gehouden, vind ik eigenlijk wel leuk. Vergissen doe je je niet snel, want het wordt altijd heel duidelijk aangegeven wanneer er gewisseld wordt. Ik vind het prima zo.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.