stroatproat bezuinigingen ommen

De gemeente Ommen wil fors bezuinigen, wat is volgens u de gouden tip?

Foto 1

Samenwerken met Dalfsen

Klaas-Jan Boessenkool, voorzitter OVO: “Door samen te werken met Dalfsen en eventueel Hardenberg kun je veel besparen. Wanneer je ambtelijke krachten bundelt, kun je besparen op loonkosten en meer expertise in huis halen. Hierdoor is het niet langer nodig om allerlei dure adviesbureaus in te schakelen.”

Foto 2

Eigen bijdragen omhoog

Henk Scholten, voorzitter Plaatselijk Belang Lemele: “Door de contributie van voorzieningen zoals de bijvoorbeeld de bibliotheek te verhogen, kun je veel besparen. Een lidmaatschap kost maar 38 euro per jaar, terwijl kinderen helemaal niets betalen. Een abonnement op een tijdschrift is nog duurder. Je zou daarbij eventueel wel rekening kunnen houden met het inkomen van mensen.”

Foto 3

Vrijwilligers inschakelen

Karst Veurink, muzikant Soli Deo Gloria: “In plaats van duurbetaalde arbeidskrachten in te huren, zou je veel meer de kennis en expertise van vrijwilligers moeten inzetten.. Je zou bijvoorbeeld in het muziekonderwijs de samenwerking kunnen zoeken met andere muziekverenigingen op het gebied van lesvormen, oud-papieracties enzovoorts.”

Foto 4

Tijdelijk ander werk

Ilona Lagas, wethouder Ommen: “Als gemeente moeten we proberen om partijen bij elkaar te brengen. Er is werk genoeg en veel werklozen willen best van alles aanpakken, maar weten vaak niet waar het werk ligt. Het is leuk om tijdelijk iets heel anders gaan doen dan waarvoor je bent opgeleid. Je doet ervaring op en bovendien is solliciteren vanuit een baan gemakkelijker dan vanuit een uitkeringssituatie. Nog niet verder vertellen, maar er liggen hier zelfs al plannen voor klaar.”

Foto 5

Grond verkopen

Simon Wiersma, voorzitter Vrienden van Oldenhaghen: “De braakliggende gronden moeten zo snel mogelijk bebouwd worden, dan stroomt het geld terug naar de gemeente, nu is het maar dood geld. En bij het oplossen van plaatselijke problemen zou veel meer gebruik gemaakt moeten worden van de kennis en kunde van Ommenaren, in plaats van allerlei dure adviesbureaus in te zetten.”

Foto 6

Inzetten op recreatie

Ingrid van der Velde, coördinator taalcoaches: “Je moet de recreatie uitbreiden naar alle seizoenen. Er staan in de buitengebieden veel stallen leeg, maar door de wet en regelgeving mag er niet veel. Als de regels worden versoepeld en de mogelijkheden worden verbreed, kunnen er recreatieve voorzieningen ontstaan die zo groot zijn, dat het niet alleen extra inkomen door toerisme genereert, maar ook extra werkgelegenheid oplevert.”

Foto 7

Tweedehands hulpmiddelen

Harm Potze, locatiemanager Oldenhaghen: “In het kader van de WMO zou je een gezamenlijk loket moeten instellen, met een backoffice die bestaat uit alle betaalde en onbetaalde zorginstellingen en organisaties in Ommen. Vanuit dit loket kunnen mensen direct geholpen worden, in plaats van ze van het kastje naar de muur te sturen. Daarnaast zou je een tweedehandspool van allerlei hulpmiddelen kunnen opzetten.”

Foto 8

Niet lullen, maar poetsen

Heko Köster, voorzitter Cultuurplatform: “Er moet minder worden uitgegeven aan allerlei dure aanbestedingen. Voor kleine klussen die minder dan vijfhonderd euro kosten, moet je mensen een begroting laten maken en ze na een gesprek met een ambtenaar direct aan de slag laten gaan. En als er een burger last heeft van een bosje of struikje naast zijn oprit, kan hij ook zelf met de snoeischaar aan de slag.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.