regionale bundeling zorgaanbod voor kinderen met diabetes in diabij

De kinderdiabetesteams van de ziekenhuizen in Assen, Emmen, Hardenberg, Hoogeveen en Meppel zijn dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan voor de zorg voor kinderen met diabetes. Dit kenniscentrum voor kinderdiabeteszorg Drenthe/Noord-Overijssel zal onder de naam “Diabij” voortgaan. Belangrijkste doelstelling is het verbeteren van het regionale zorgaanbod voor kinderen met diabetes.

Op 10 november vond in theater ‘de Muzeval’ te Emmen de feestelijke opening plaats van het samenwerkingsverband.

Voor de kinderen met diabetes en hun broertjes, zusjes, ouders en vrienden stonden tijdens de feestelijke opening twee theatervoorstellingen op het programma. ‘Diawizz’ nam de kinderen in de basisschoolleeftijd mee in een magische wereld van toverkunsten, waarbij op een speelse manier met diabetes (suikerziekte) werd omgegaan. Op het eind van de voorstelling toonden de kinderen aan ouders en andere aanwezigen trots hun geleerde toverkunsten.

Daarna verrichtte Germ Immink, kinderarts in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis te Hardenberg, de officiële opening. Theatergroep ‘Candy’ sloot de middag af voor de kinderen in de middelbare schoolleeftijd. Op indringende en humoristische wijze werd de problematiek neergezet die pubers met diabetes en hun ouders dagelijks meemaken.

Verbeteren zorgaanbod

Kinderarts Ingrid Fagel, voorzitter van ‘Diabij’ en werkzaam in het ziekenhuis in Hardenberg, vertelt over dit regionale kenniscentrum: “De belangrijkste doelstelling van ‘Diabij’ is het verbeteren van het regionale zorgaanbod voor kinderen met diabetes. Daarnaast kunnen we samen ook meer activiteiten aanbieden, omdat de groep per leeftijdscategorie groter is. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen de beste zorg zo dicht mogelijk bij z’n eigen huis aangeboden krijgt, optimale Diabeteszorg, dichtbij huis. Vandaar ook de naam ‘Diabij’, aldus Fagel.

Diabetesteams

Momenteel krijgen de kinderen met diabetes al goede zorg geleverd door de diabetesteams in hun eigen ziekenhuis. In deze teams participeren kinderartsen, diabetesverpleegkundigen, orthopedagogische ondersteuners, diëtisten en maatschappelijk werkers.

De 24-uurs bereikbaarheid blijft bestaan voor elke kind bij zijn eigen diabetesteam.

Door bundeling van expertise op het gebied van kinderdiabetes kan ‘Diabij’ de kinderen en hun ouders/verzorgers nog beter tot dienst zijn. Er wordt gewerkt conform de landelijke en internationale protocollen voor diabetes bij kinderen. In het samenwerkingsverband zijn rond de 200 kinderen onder behandeling.

Positief zelfbeeld

Het hebben van diabetes leidt tot een onontkoombare dagelijkse taak van bloedsuikers prikken en insuline spuiten of dit via een pompje regelen. “Het is voor ouders en kinderen een ongevraagde baan erbij, zeven dagen per week. Met het organiseren van activiteiten onder andere in de vorm van sport, kookcafés en voorlichtingsbijeenkomsten bieden wij de kinderen een lotgenotencontact en daarnaast een mogelijkheid om iets leuks te beleven met hun diabetes. ‘Diabij’ vindt het belangrijk om aan deze kinderen een bijdrage te leveren in het opbouwen van een positief zelfbeeld, waarbij niet telkens de chronische ziekte op de voorgrond staat”, aldus kinderarts Ingrid Fagel.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.