netwerken via kindertekeningen

“Door het zien van de leefwereld van iemand anders, kweek je begrip voor elkaar”

De taal van muziek en beeldende kunst is universeel. Na een zwerftocht van twintig jaar rond de wereld, besloot Gregor Rausch iets met dit gegeven te doen. Vanuit zijn woonboerderij in Witharen, zette hij samen met de Iraanse Maroue Khazai een online kunstgalerie op, waarop kunstenaars afkomstig uit alle delen van de wereld hun werk laten zien aan anderen.

De kunstenaars die hun werk via de online galerie exposeren, zijn stuk voor stuk bekend in hun eigen land en hopen via Kunst Wereldwijd.nl de wereld te kunnen veroveren. Voor initiatiefnemers Rausch en Khazai is dat niet het enige doel. Zij hopen op deze manier vooral de kloof tussen de verschillende culturen te dichten. Dit doen zij niet alleen door de kunst te laten zien, maar ook door het organiseren van lezingen en workshops van buitenlandse kunstenaars op Nederlandse scholen, waarbij kunstenaars de leerlingen niet alleen iets vertellen over hun kunstobjecten, maar ook over hun achtergrond en cultuur.

Dagelijkse leefwereld

Hierdoor ge├»nspireerd besloot Hermien Rausch bij het initiatief van haar zoon aan te haken en eenzelfde project op te starten voor kinderen. “Kinderen hebben de toekomst, als zij al jong in aanraking komen met kinderen uit andere culturen, helpt dat hopelijk bij het beter begrijpen van elkaar”, verwacht Hermien. “Ik ben op zoek gegaan naar Nederlanders die in het buitenland wonen en heb hen gevraagd om daar plaatselijke scholen te benaderen met de vraag of ze kinderen een tekening willen laten maken over hun dagelijkse leefwereld, volgens thema’s als thuis, school, kerk, cultuur of vrije tijd.” De eerste tekeningen die ze ontving uit Algerije, waren meteen raak.

“Kijk”, wijst ze. “Op de meeste tekeningen zie je veiligheidsmuren en poorten om de huizen. Dat is voor hen schijnbaar heel normaal, terwijl het ons echt wat vertelt over het leven daar. De tweede serie kwam uit Mexico. De kinderen hebben uitgebreid getekend over de Mayacultuur, die daar schijnbaar bij de jeugd nog echt leeft. En zo te zien aan hun tekeningen komen kinderen in India maar heel weinig buiten, want alle taferelen spelen zich binnenshuis af. En neem het thema kerken, die zien er ook overal ter wereld anders uit, dat is echt bijzonder om te zien.”

Netwerken

Iedere ingezonden tekening wordt op de site geplaatst en waar mogelijk voorzien van naam en wat achtergrondinformatie. De tekeningen fungeren letterlijk als middel om met elkaar in contact te komen. “Onze missie is geslaagd als kinderen via de mail vragen gaan stellen over tekeningen van andere kinderen. Wij sturen deze mailtjes door aan de desbetreffende scholen en hopen dat zij antwoord geven op de vragen. Zo ontstaat er vanzelf een soort netwerk van kinderen over de hele wereld.” Viavia kwam Hermien terecht bij de stichting Kids Active, die een school heeft gesticht in Ghana.

“Toen ik vroeg of zij tekeningen wilden sturen, bleek dat daar niet genoeg tekenmateriaal was. Daarom zijn wij nu bezig met het verzamelen van tekenspullen voor deze school. Dat doen we ook voor het Kindertehuis Home of Hope and Dreams, dat is opgezet door Gini Pullen, een meisje uit Hardenberg.” Nu de tekeningen binnen beginnen te stromen, is Hermien er dagelijks mee in de weer en wordt steeds enthousiaster.

“Het geeft me veel voldoening om hiermee bezig te zijn. Bovendien sluit het heel mooi aan naar het onderzoek dat ik doe naar de menselijke geest. De tekeningen vertellen heel veel over het land en over hoe het kind zich voelt. Dat vind ik enorm interessant. Cultuurverschillen kom je namelijk niet in iemand persoonlijkheid tegen, die ontstaan door anderen waarmee je dingen deelt. Door kindertekeningen gaat dat op de meest pure en natuurlijke wijze.”

Sinterklaas en Zwarte Piet

Hermien roept kinderen in het Vechtdal op om te tekenen over hun dagelijkse leven, de natuur, de Vecht, maar ook over culturele zaken. “Tekeningen van Sinterklaas en Zwarte Piet hebben we nog niet, terwijl die juist een heel duidelijk beeld van de kindercultuur in Nederland geven. Dat kan een mooi aanknopingspunt voor gesprekken met kinderen in andere landen zijn. Ik hoop dus op veel tekeningen over de Sint.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.