Home / archiefcentraal / midwinterhoorn in het vechtdal

midwinterhoorn in het vechtdal

Op de eerste zondag van de advent dit jaar 28 Nov.- komen de midwinterhoorns weer te voorschijn.Tot Driekoningen 6 januari 2011 weerklinkt op tal van plaatsen in oost Nederland geregeld het langgerekte melancholieke oergeluid.

Het midwinterhoornblazen dateert uit de tijd, zo’n vijfhonderd jaar geleden, dat OostNederland woest en ledig was. En voor een groot deel uit bossen en moerassen bestond. Vooral wanneer de dagen kort waren, de luchten grijs en de harde wind de kale bomen deet kraken, was het zo beangstigend, dat de midwinterhoorns werden in gezet. De plattelanders deden dat om de boze geesten en demonen te verdrijven. Ook hielden deze mensen zo de boze wolven op afstand.

Sinds enkele jaren staat dit aspect van streekeigen volkscultuur weer volop in de belangstelling. Jaarlijks laten meer blazers van zich horen. Het oergeluid dat eeuwenlang verbonden is geweest met het oosten van het land, spreekt tegenwoordig niet alleen de oosterlingen van nu ,maar zelfs mensen uit het westen aan.

Ook onze groep blazers wordt elk jaar groter. Nu met 14 personen, 2 jeugdleden, 2 vrouwen en 10 mannen zijn voortdurend bezig aan het verbeteren van onze vaardigheden. De midwinterhoornbloasgroep Dalfs’n wil

graag van zich laten horen. Wie wil komen luisteren, is van harte welkom. En de blazers vertellen graag over het midwinterhoornblazen.

Tijdens wandelingen en kerstmarkten kunt u ons horen , en dat klinkt als oergeluid over het Vechtdal. Wij zijn te vinden op 19 Dec. Dalfsen het Boskamp restaurant 13.00u.-16.00u. 26 Dec. Dalfsen, De Horte Landschap Overijsel kerstwandeling 11.00u.-15.00u. 26 Dec. Ommen, Hotel de Zon en Het Laer 17.00u.-18.30u. en op 29 en 30 Dec.Dalfsen, station Dalfsen. Wandeling van de greenshoes beide dagen van 10.00u.-16.00u. Maar ook 28 Nov. 15.00 – 16.00 uur bij de zwevende kei Dalfsen , 5 Dec. 14.00-16.00u. Huize Den Berg Dalfsen , 10 Dec. 18.00-22.00U. Moonlichtshopping Dalfsen , 2 Jan.14.00-15.00 U. Lemelerberg.

Of kijk op WWW.MIDWINTERHOORNDALFSEN.NL

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.