Home / archiefcentraal / krant vechtdal centraal van start

krant vechtdal centraal van start

Vechtdal Centraal als site bestond al stiekem een tijdje. Op 3 november kwam ook de eerste weekkrant uit. Een nieuwe weekkrant en een nieuwe site voor de gemeenten Dalfsen en Ommen. Wethouder Scheele van Ommen en burgemeester Willem Urlings van Dalfsen hebben woensdag het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

Nee, we zijn niet ‘meer van hetzelfde’, want we pakken het anders aan. Bij Vechtdal Centraal staat de burger centraal. Het moet gaan over wat de burger bezig houdt, niet wat politici of journalisten belangrijk vinden. Op de site plaatsen we daarom alles wat aangeleverd wordt. In de krant geven we belangrijke onderwerpen meer aandacht. En we nodigen iedereen uit mee te doen, ook via reactiemogelijkheden op de site. Vechtdal Centraal is er niet alleen vóór, maar ook een beetje ván u. Zeven dagen per week is alle informatie uit de regio te lezen. Iedereen die wat op de site kwijt wil kan dat naar redactie@vechtdalcentraal.nl sturen.

Zo ongeveer een jaar geleden kregen wij bij Salland Centraal vanuit Dalfser politieke hoek de vraag of we de combinatie van regionale krant met bijbehorende website, die in Raalte al geruime tijd succesvol draait, uit wilden breiden naar Vechtdal. Met name de discussies over politieke besluiten op Salland Centraal.nl waren voor de betreffende politicus een reden om die vraag te stellen. “Als het publiek via de site meedoet aan het debat, dan weten wij als politici wat er leeft onder de bevolking”, was het argument. Er volgden meer verzoeken Vechtdal Centraal te beginnen. “Omdat jullie een krant maken die lezenswaardig en dus langer op de leestafel blijft liggen”, concludeerde een ondernemer die het wel zag zitten in zo’n blad te adverteren. “Omdat jullie op de site altijd álles plaatsen”, mailde de organisatie van een evenement uit Lemelerveld die haar verhaal wel op Salland Centraal had zien staan, maar nergens anders.

De site

Vechtdal Centraal plaatst op haar site alles wat aangeleverd wordt. De vraag ‘waarom staat het niet op Vechtdal Centraal’ beantwoorden we met ‘vermoedelijk omdat u niets aangeleverd hebt’. Met ‘alles’ bedoelen we dus ook echt alles. Organiseert u een activiteit? Is de buurman 50 en heeft u zijn tuin extreem versierd? Draait er op uw school een bijzonder project? Heeft u mooie foto’s gemaakt van een concours hippique of heeft uw team een nieuwe tenuesponsor? Stuur ons een mail met tekst en foto’s. Doe dat ook als u vindt dat er in je straat te hard gereden wordt, wanneer u ergens overlast van hebt of bijvoorbeeld actie wilt voeren voor beter openbaar vervoer. Via Vechtdal Centraal bereikt u ook de politiek. In Raalte (het is zo maar één voorbeeld) worden nu overal kunstgrasvelden aangelegd dankzij een actie van voetballers op Salland Centraal, nadat een scheids een wedstrijd aflaste wegens een te slecht veld.

Ook voor ondernemers geldt dat we alles plaatsen. Want voor Vechtdal Centraal is ondernemersnieuws ook nieuws. Dus een verbouwing, een jubilerend personeelslid, nieuwe producten, koopzondagen, acties, het is voor Vechtdal Centraal gewoon nieuws. Op de site kunt u zien hoe vaak een bericht gelezen wordt, daaruit kunnen we concluderen dat het ook nog eens gewaardeerd nieuws is.

De krant

Omdat we op onze site álles plaatsen, hebben we in de krant meer ruimte om zaken groter aan te pakken. Daar komt u dus niet meer alle kleinere aankondigingen tegen, maar daar pakken we groot uit met onderwerpen die op dat moment de aandacht verdienen. Iets langere verhalen die er toe doen, mooie foto’s, veel te lezen, een rustige opmaak. Met die ingrediënten bereiken we dat zowel advertenties als tekst volledige aandacht krijgen en dat het blad langer op de leestafel blijft liggen.

Redactie

Op onze vraag aan Erna Ekkelkamp of zij de redactie voor deze krant zou willen doen, antwoordde zij met een volmondig Ja. “In het Vechtdal leven duizenden mensen met nog veel meer dromen, ideeën en initiatieven, die voor henzelf belangrijk zijn en waarvoor ze anderen ook graag enthousiast willen maken. Als journalist zie ik mijzelf in de eerste instantie als doorgeefluik, als mond van de burger. Het is niet mijn boodschap die ik breng, maar die van hen. Die filosofie zie ik terug in Vechtdal Centraal”, zegt ze. “Het grote nieuws kan ook heel klein zijn en het mooiste verhaal is het verhaal waarin de lezer zich herkent of zijn nieuwsgierigheid bevredigd ziet. Aan een krant die werkt volgens dit uitgangspunt, doe ik graag mee. Ik zie het bovendien als een prachtige aanvulling op mijn werkzaamheden voor Ommen Leeft, de tv-zender in oprichting, die binnen niet al te lange tijd in het hele Vechtdal op de kijkbuis zal verschijnen.”

Uw rol

Heeft u nieuws en wilt u dat delen met anderen? Dat kan heel eenvoudig! Stuur een mailtje met uw idee, aankondiging, vraag of verhaaltip naar redactie@vechtdalcentraal.nl bellen mag ook via tel. (06) 5472 6565

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.