Home / archiefcentraal / klaas winters van postfiets naar lesauto

klaas winters van postfiets naar lesauto

Na 30 jaar PTT, TPG en TNT, hing postbode Klaas Winters op 1 november zijn uniform aan de wilgen en verwisselde zijn fiets voor een auto. De reorganisaties bij het postbedrijf beu, besloot hij niet te wachten op een eventueel ontslag, maar een nieuwe start te maken als rijinstructeur.

Een paar jaar geleden zag Winters de bui al hangen. Het was reorganisatie na reorganisatie en het beroep werd steeds meer uitgehold. “Als je weg kunt, moet je dat zeker doen, zei de leiding toen al.”, vertelt hij. “Er werden regelmatig banenmarkten gehouden voor TNT-ers en als je je wilde laten omscholen kreeg je alle medewerking van TNT. In 2008 ben ik eens gaan kijken op zo’n markt. Er stonden allerlei stands met opleidingen zoals beveiliger, vrachtwagenchauffeur, vertegenwoordiger en rijschoolhouder.” Hij lacht. “Ja, nu je het zegt, allemaal beroepen langs de weg, dat vonden ze waarschijnlijk toepasselijk. Maar als je wilde kon je ook de zorg in. En we kregen allemaal de kans om het diploma Logistiek Medewerker nivo 3 te halen, want veel postmensen hebben geen vak geleerd en zijn hier direct na de middelbare school terecht gekomen.”

De postbode deed een beroepskeuzetest en bleek geschikt voor minstens honderdvijftig beroepen. Zijn keuze viel op het vak rijinstructeur. “Ik ben bij de post een tijdje mentor geweest bij de opleiding voor de zaterdagwerkers en vond het leuk om wat met de jeugd te doen. Waar ik wel tegenop zag was de opleiding. Een heel jaar twee avonden per week naar school en veel theorie, leek me behoorlijk pittig, maar ik besloot er gewoon voor te gaan.”

Inmiddels heeft hij zijn opleiding afgerond en is hij gestart met zijn rijschool. Hij heeft er zin in en is diep in zijn hart ook wel een beetje trots op zijn diploma. “Ik heb altijd met plezier bij de post gewerkt, maar had nooit echt een vak geleerd”, vertelt hij. “Nadat ik zakte voor mijn eerste opleidingsjaar in ziekenverzorging, stond mijn vader op het punt om met de VUT te gaan. Hij was zijn hele leven postbode geweest en vroeg me of de post niet wat voor mij was. Dat leek me inderdaad wel wat, want dertig jaar geleden was dat een gewilde baan met goede verdiensten en leuke werktijden.” Hij begon als zaterdagwerker en door de week als invaller voor achtentwintig uur. “Toen mijn vader eruit kon, heeft hij bedongen dat hij er alleen uitging als ik een vaste aanstelling zou krijgen. Dat is gelukt.”

In die tijd had de postbode nog echt een sociale functie. Niet alleen bezorgde hij de post, ook was hij degene die de AOW uitbetaalde. “Toen ik begon, werd het ook al wel overgemaakt op de giro, maar er waren nog veel mensen die geen giro hadden. Dan kregen we ’s ochtends een paar duizend gulden en daar fietste je de hele dag dan mee rond, dat kun je je nu gewoon niet meer voorstellen. Het was altijd leuk als je de mensen moest uitbetalen, bij iedereen kreeg je wel wat, want ze waren altijd heel blij als ze het geld kregen. Telegrammen had je vroeger ook regelmatig, want mobieltjes bestonden nog niet. Die moesten we voornamelijk bezorgen bij campinggasten. Als je dan kantoordienst had en er kwam er eentje binnen, moest je die direct wegbrengen en was je soms zo drie kwartier onderweg. Dat waren mooie tijden.”

Die tijden zijn voorbij. Vanaf nu leidt Winters de jeugd op voor het rijbewijs. Informatie? bel (06) 209 04 901 of (0529) 456 484 of kijk op www.rijschoolwinters.nl

Vanaf volgend jaar zomer mogen jongeren vanaf hun 17e hun rijbewijs mogen halen door middel van het rijexamen van het CBR. Daarna mogen zijn tot hun 18e alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder autorijden. Dit onder begeleiding van een ervaren bestuurder die minimaal 10 jaar in het bezit is van een rijbewijs. De begeleider hoeft geen professionele rijinstructeur te zijn. De jonge bestuurder moet bij het aanvragen van het rijbewijs aangeven welke personen op gaan treden als begeleider. Door jongeren eerder en onder begeleiding kennis te laten maken met autorijden, hebben ze meer ervaring wanneer ze zelfstandig de weg op mogen.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.