een idee voor de poll kom maar op

Een gouden regel bij brainstormen is dat alles mag, niets te gek is, een idee niet naar de prullenbak verwezen mag worden, mensen bij voorkeur gevraagd wordt mogelijkheden te zien, onmogelijkheden achterwege te laten en als het even kan voort te borduren op wat een voorganger zei.

Zie daar de onmacht van de politiek. Om over vier jaar weer herkozen te worden, moet je een idee van een andere partij niet ondersteunen, maar neersabelen. Zoals het Raalter VVD-lid Piet Pont dat doet in de discussie over de verplaatsing van de Raalter warenmarkt van De Domineesklamp naar het centrum van Raalte. Willy Lourenssen lanceerde dat idee. Op Salland Centraal kreeg hij veel bijval.

Vooral positieve bijval. Maar niet van Piet Pont: “Een vreselijk slecht, idee. Niet echt over nagedacht volgens mij. Naast duur, is het destijds mede op advies van de brandweer uit het centrum verhuisd naar de huidige plek. Moeten de terrasjes ook verdwijnen in de zomer?”

Bij brainstormen dus niet direct belemmeringen opgooien.

We willen dit Sallandse voorbeeld ook graag etaleren in het Vechtdal. Want we vinden het prachtig te zien hoe de discussie tot stand is gekomen. De gemeente Raalte heeft Salland Centraal gevraagd een poll over de markt op te zetten. Daar wordt veel op gereageerd. Een politieke partij grijpt die kans en brengt een standpunt in. Vervolgens doen veel lezers van onze site mee in de discussie. Zie daar de grote winst van nieuwe media. De stem van de burger telt ineens weer mee. We zijn er best een beetje trots op die rol in Salland te mogen vervullen. Niet de journalist die bepaalt wat er wel en niet in het nieuws komt (hoezo objectief?), maar een platform bieden aan de gemeenschap.

Wim van Dinteren schijft in ‘Zijn zij nou gek of ben ik het?’ hoe belangrijk het is de burger aan het woord te laten. “Als politici en journalisten met hun eigen zaakjes bezig blijven, weten de instituties niet meer wat er onder de mensen leeft”, hebben we hem op een lezing horen zeggen. “Het kost woningcorporaties, gemeenten, zorginstellingen, noem maar op, bakken met geld via onderzoek de wens van de mens te ontdekken.” Van Dinteren vindt – met ons – dat de journalistiek daarvoor een platform moet zijn.

En daarom bieden we onze poll graag aan, aan allerlei partijen en instanties, kom maar op. Binnenkort kun je als bezoeker ook je mening kwijt onder de poll, maar dat moet nog even technisch klaargemaakt worden.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.