de burger weer aan het woord

Er is iets geks aan de hand met de verantwoordelijkheid aan burgers geven. Als je het doet, pakt het goed uit. Maar we durven het niet. Dat begint al bij de opvoeding. Als je kinderen zelf laat bepalen wat goed en verstandig is, ontsporen ze bijna nooit en vooral minder vaak dan bij strenge opvoeding. Vooral als ouders gewoon een goed voorbeeld geven. Als je om je heen hoort wat er aan zakgeld inhouden en huisarrest uitgedeeld wordt, weet je dat veel ouders er toch anders over denken.

In het onderwijs gaat dat verder. We nemen jongeren daar ook niet zo serieus. We stoppen ze met 25-30 tegelijk in een leslokaal, behandelen ze uniform en verbazen ons over desinteresse tijdens de opleiding.

En als je dan volwassen bent, als je denkt dat je onder het juk van je meerderen vandaan bent, is daar de politiek en het woud van regels, voorschriften, eisen en verplichtingen. Ze bepalen zelfs dat de deur van je nieuwe huis zo onzinnig hoog moet zijn omdat we misschien wel 2,50 meter lang worden tussen nu en vijftig jaar…

Maar er zijn andere tijden aangebroken. We pikken het niet meer, we willen woord en daad in eigen handen hebben. Dat blijkt uit de afgelopen landelijke verkiezingen. Oké, op Wilders stemmen was niet zo slim want volgens de definitie van de Dikke Van Dale stem je dan op een fascist, op een moderne fascist zegt de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Maar die anderhalf miljoen mensen stemden niet op Wilders, ze stemden vooral tegen de rest.

Vechtdal Centraal geeft de burger graag het woord. Wat jullie aanleveren plaatsen wij. Op de site garanderen we dat. In de krant doen we ons best. Dan blijkt al snel dat de burger mans genoeg is verantwoordelijk met zo’n kans om te gaan, dat ze met beide handen de kans aangrijpen die ze tot voor kort niet hadden. Niet wachten tot er een journalist langs komt. Niet teleurgesteld zijn omdat iets de krant niet haalt. Gewoon zelf actie ondernemen en het komt voor elkaar.

En zo komen we in Ommen. Wethouders hebben het lef columns te schrijven voor Vechtdal Centraal. Ze laten zien wie ze zijn. Ze geven te kennen hoe ze tegenover beleidszaken staan. Niet in de beslotenheid van een openbare politieke vergadering, maar in een huis aan huis blad. Wethouder Ilona Lagas schreef vorige week over een mevrouw die plastic zakken voor plastic afval met een ijzeren pin in de grond vastzette tegen wegwaaien. Ze hadden het in het gemeentehuis nog gehad over hoe je dat wegwaaien kon voorkomen. Nou, gewoon, de burger kan dat zelf wel bedenken. De burger bedenkt dat graag zelf. Als ze verder ook maar serieus genomen worden.

En dat doet Ommen. Burgers mogen zeggen waar er bezuinigd kan en mag worden. Wedden dat dat goede ideeën oplevert? Want het kan op veel fronten makkelijk goedkoper, als we de schouders er maar onder zetten met z’n allen. En dat willen we wel. Als we verder ook maar serieus genomen worden.

Bij deze nodigen we B&W van Dalfsen van harte uit mee te doen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.