dag van de dialoog gesprek van mens tot mens

Op de jaarlijkse Dag van de Dialoog zitten overal in ons land onbekenden met elkaar aan tafel om te praten over zaken die hen bezighouden. Dat was vorige week ook in Dalfsen het geval. De werkgroep Promo organiseerde een dialoog op basisschool de De Bonte Stegge.

Zo’n twintig praatlustigen, afkomstig uit de verschillende kernen van Dalfsen, spraken in kleine groepen met elkaar over het thema ‘Thuisvoelen is meer dan wonen alleen’ en dat voelde goed, volgens dagvoorzitter Antoon Sibelt. “De insteek van de Dag van de Dialoog is dat je met elkaar praat over wie je bent, wat je bezig houdt, waar je je thuisvoelt en òf je je wel ergens thuisvoelt. Het doel van deze gesprekken is geen discussie of meningsvorming, maar echt puur het gesprek van mens tot mens.” Volgens Sibelt is heel bewust gekozen voor deze locatie. “We hebben erover gedacht om in iedere kern een dialoog te organiseren, maar toch gekozen voor één locatie en wel in een basisschool, zodat iedereen op neutraal terrein is. Zo kom je niet alleen in gesprek met mensen uit je eigen kring, maar ook met anderen en dat is het waar het tijdens de Dag van de Dialoog om gaat.”

Aan het einde van de middag werd onder het genot van een stamppottenbuffet nagepraat over de ervaringen. Bertil Uittenbogaard is verrast over de openheid tijdens de gesprekken. “In onze groep hadden we het over de sociale controle die prettig kan zijn, maar ook belemmerend kan werken. Aan de andere kant heerst er in deze omgeving schijnbaar ook heel sterk een hokjesgeest en leven de verschillende groepen, zoals kerken, verenigingen en sportclubs gescheiden van elkaar. Het blijkt in de kernen waar het verenigingsleven is geconcentreerd rond een Kulturhus, meer onderling contact is. Die gemeenschapszin is volgens mij ook één van de doelen van de WMO. Die zou eigenlijk meer gestimuleerd moeten worden.”

Peter van der Vegt komt oorspronkelijk uit Oudleusen, maar woont alweer vijf jaar in Dalfsen. “We lazen hier wat over in de krant en hebben ons meteen opgegeven, want de gemeenschap vinden we heel belangrijk. Ik vind dat er veel meer samengewerkt zou moeten worden binnen de kernen. Zo zou de Oranjevereniging van Oudleusen bijvoorbeeld ook in Dalfsen actief kunnen zijn”, vindt hij. “Buiten dat is zo’n bijeenkomst ook een mooie manier om meer mensen te leren kennen.”

Riky Harink uit Lemelerveld hoopte vanmiddag vooral buitenlanders te treffen. “Ik vind het heel belangrijk dat wij met buitenlanders in contact komen en elkaars cultuur leren kennen. Dat proberen we ook vanuit de kerk te doen, maar dat loopt nog niet echt goed”, vertelt ze. “Ik had verwacht vanmiddag wat dingen aangereikt te krijgen over hoe we met buitenlandse mensen in contact moeten komen. Die informatie heb ik hier niet echt gekregen, maar de gesprekken die we gevoerd hebben, waren erg prettig. Ik vind dit zeker voor herhaling vatbaar.” De enige aanwezige buitenlander is Mohamud. “Op de school waar ik Nederlandse les krijg, zeiden ze dat ik hierheen moest gaan. Ik vind het leuk om meer mensen te leren kennen. De vraag was vanmiddag waar je je thuisvoelt. Ik voel me wel thuis in Dalfsen”, zegt hij. “Waarom? Omdat mijn ouders hier wonen, maar ook omdat de mensen hier graag met me willen praten. Ik voel me hier welkom.”

De Nationale Week van de Dialoog is een initiatief van Nederland in Dialoog. Met steun van enkele landelijke partners zoals Oranje Fonds, Rabobank, Nederlandse Rode Kruis en Albert Heijn verspreidt Nederland in Dialoog de dialoogmethodiek in steden en organisaties. Inmiddels organiseren 60 lokale coördinatoren jaarlijks een Dag van de Dialoog in hun gemeente. De eerste Dag van de Dialoog werd in 2002 in Rotterdam door Stichting in Dialoog georganiseerd. In Dalfsen werd dit jaar voor het eerst een Dag van de Dialoog gehouden en georganiseerd door de werkgroep Promo.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.