Home / archiefcentraal / munsterman laat de krant ontredderd achter

munsterman laat de krant ontredderd achter

Mecom is een internationaal bedrijf dat Wegener opkocht. En Wegener is een verzameling bedrijven waar vroeger ook Sallands Dagblad en het Overijssels Dagblad onder vielen, net als het huidige Weekblad voor Salland. Mecom maakt verlies. Wegener compenseert dat nog een beetje. Want de weekbladen van Wegener maken winst. En de dagbladen – waaronder de Stentor – doen het ook nog niet heel erg slecht, hoewel de terug hollende abonneecijfers de redacties er niet vrolijker op maken.

Er doen heel wat geruchten de rondte over het waarom van het opstappen van Munsterman (een bikkelharde zakenman die het niet om de kwaliteit van de journalistiek, maar om de omzet schijnt te gaan). Zo zou hij tegen het plan zijn van Mecom de internettak van Wegener naar het Oostblok of zelfs Azië te verplaatsen. Anderen zeggen dat hij Wegener van Mecom wilde uitkopen. Weer anderen zeggen dat hij de weekbladen wilde kopen, de tak van sport waar hij groot in werd. Investeerders Wessels en Van der Most worden genoemd als partners.

Wat er waar is zullen we nog wel een keer horen. Voorlopig hult Munsterman zich in stilzwijgen en zegt de Mecombaas dat het allemaal (wat allemaal?) niet waar is. Hoe dan ook zijn alle opties onlogisch:

– Mecom is van aandeelhouders. Die willen winst maken. Dan verkoop je niet je winstgevende tak als daarmee de rest failliet gaat. Want dan gaat het verkoopbedrag regelrecht naar de curator.

– Munsterman gaat nooit met Wegener aan de haal omdat de dagbladen veel te weinig renderen en de toekomst is niet rooskleurig.

– De weekbladen uit Wegener halen is ook al zo wat. Dan haalt het dagblad de kerst niet eens.

– En internet naar goedkope lonen-landen brengen is voor huizen- en autosites (die ook van Wegener zijn) wellicht interessant, een goede nieuwssite gaan ze bij de Stentor toch nooit maken. Want zelf de nek van de krant omdraaien, dat zal toch wel niet?

Als Munsterman van plan is met een paar rijke lui het nieuws weer dicht bij de burger te brengen, dan is hij de man. Maar geruchten zeggen het tegendeel, dat er elders in het krantengebied gelijke acties volgen als die in Kampen, Zwolle, Ommen, Hardenberg, waar ze het voor die hele streek met één regionale editie voor de krant moeten doen. Van mensen die het kunnen weten hebben we al gehoord dat het niet onlogisch is als de nieuwsgebieden Apeldoorn, Deventer en Salland ook in zo’n situatie belanden zodat er voor dat hele gebied één editie komt.

We hopen van ganser harte dat dat niet doorgaat. Want ook op lokaal niveau hangt de kwaliteit van de democratie af van de kwaliteit van de journalistiek. Maar we weten ook dat aandeelhouders daar een broertje dood aan hebben. Die willen winst maken. Maakt niet uit waarmee.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.