Leerlingen De Zaaier maken kennis met provinciale politiek

Afgelopen maandag heeft groep 8 van Basisschool De Zaaier uit Nieuwleusen een bezoek gebracht aan het Provinciehuis in Zwolle. In de Statenzaal werd met het oog op Prinsjesdag en de nieuwe Miljoenennota het Provinciespel gespeeld. Doel van het spel was om samen keuzes te maken over de inrichting van de provincie Overijssel. 

Tijdens het Provinciespel lag midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. De leerlingen kregen de vraag voorgelegd welke voorzieningen er volgens hen moesten komen en waar. Ze moesten dit met argumenten en economische cijfers onderbouwen.

De groep werd over zes politieke partijen verdeeld. Iedere partij moest een eigen partijprogramma opstellen met een prioriteitenlijstje. Op deze manier konden de leerlingen ervaring opdoen over hoe een democratische samenleving werkt. En dat hiervoor argumentatie, overleg, meerderheid en consensus nodig zijn.

Het spel is ontworpen door ProDemos uit Den Haag. De stichting ProDemos staat voor het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Zij laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen in de gemeente, binnen de provincie, in de landelijk politiek en in het Europees Parlement. De leerlingen konden terugzien op een geslaagde en leerzame dag.

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer