Veel belangstelling voor Molendag in Ommen

Zoals gebruikelijk de tweede zaterdag in mei, werd ook dit jaar weer de landelijke molendag georganiseerd. Het weer was prima, afgezien van een enkele bui.

Er stond een prima windje om molens te laten draaien. Helaas mochten niet alle vijf de Ommer molens dat vanwege problemen met de wieken. Bouten van de roedes kunnen loslaten en wat er dan zou kunnen gebeuren, is niet moeilijk te raden. Van de 48 molens in Overijssel zijn er drie die vanwege veiligheidsrisico's voorlopig niet mogen draaien, een in Rijssen en twee in de gemeente Ommen: de Konijnbeltsmolen aan de Zwolseweg en de Vilsterse molen. Molen de Lelie, beter bekend als de Molen van Anton, draait al 170 jaar zonder veel problemen en is gelukkig prima in orde.  

Anton liet de wieken dan ook vrolijk draaien in de wind en gaf graag tekst en uitleg aan wie dat wilde. Het blijft fascinerend om de houten onderdelen van een molen te zien (en te horen!) draaien. Er werden heel wat pannenkoeken gebakken, die gretig aftrek vonden. Menigeen nam natuurlijk het door de molen gemalen pannenkoekenmeel mee naar huis om zelf aan de slag te gaan. Ook voor de andere molens was veel belangstelling. Ommen heeft maar liefst vijf molens: naast de drie al genoemde zijn dat Molen den Oord bij het Streekmuseum en de Besthmenermolen.

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer