Vaarweg Vecht naar Duitsland wordt ontsloten

Met de aanleg van de twee laatste sluizen in de Vecht bij Junne en Mariënberg is de Vecht straks bevaarbaar van Ommen tot aan de Duitse grens. De diepgang is een halve meter, waardoor de Vecht uitermate geschikt is voor kleine vaartuigen zoals sloepen, platbodems en kano’s. De sluizen worden qua afmetingen hierop gebouwd.

Het ontwerp van de sluizen is iets nieuws in de sluizenwereld. Het plan is om volautomatische sluizen te bouwen waar ieder klein vaartuig zelfstandig gebruik van kan maken. Door de ligging van de beide sluizen in landelijk gebied gaat het in dit ontwerp helemaal om de veiligheid voor de gebruiker. Dit betekent dat er niet - zoals in Hardenberg - een sluiskolk met deuren gaat komen, maar dat het hoogteverschil wordt overbrugd met stuwpanden die door stuwkleppen of balgstuwen op peil worden gehouden.

Na voltooiing, welke gepland staat in het voorjaar van 2019, vind je hier geen hoge wanden maar flauwe oevers met daarin de vaartuigen. Kanovaarders kunnen zelfs om de sluis heen varen. Zeker, het is nu nog een grote lawaaiige modderbende, maar het eindresultaat moet op termijn alle ellende vergoeden.

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer