Uit Hei en Dennen: TV-programma's

Er was een tijd, dat we geen tv hadden. Met nog een klein aantal mensen deel ik dit fenomeen. Toen in de jaren ‘50 de eerste toestellen in etalages te zien waren, stonden mensen met platgedrukte neuzen voor de etalages. Dat zoiets bestond? Zwart/wit beeld, met de meeste uren sneeuw, omdat er nog weinig werd uitgezonden. Nee, wij hadden toen nog geen tv, mijn ouders vonden het een genoegen van “de gewone man”.

 Waarom? Geen idee en ik kan het ze niet meer vragen. Er waren ook mensen, die pas tv wilden als er kleur te zien zou zijn. Die lachten we natuurlijk uit, wat een maffe uitvlucht om nog geen tv te hebben zeg. Kleur???? Dat zou toch nooit mogelijk zijn! Ik maakte huiswerk bij een meisje in Coevorden, waar de hele dag de tv aanstond op Duitsland. Met schimmige fragmenten tussen heel veel sneeuwbeeld. Daar konden ze uren naar zitten kijken. Nee, mijn ouders zouden zeker gelijk krijgen, tv is iets voor mensen die niets beter te doen hebben. Lezen en naar muziek luisteren, dàt was educatief en maakte de mens veel slimmer en boeiender.

Toen wij in Brabant woonden, maakte mijn broer kennis met een meisje dat thuis een amerikaanse tv serie volgde, Peyton Place geheten. Met verbazing betrad zij onze kamer, geen tv? Hoe moest dat nou, want om half negen begon haar programma. Onze tv verborg zich achter kastdeurtjes en voor een onnozele amerikaanse serie zouden die deurtjes niet open gaan. Er zijn immers grenzen. Hoe zij het voor elkaar kreeg weet ik nog steeds niet, maar broers verloofde kreeg m’n ouders zover om tòch die serie te kunnen volgen. En wij zaten daar bij en keken mee. Ohhh, wat een romance, zelfs met overspel en al. Wij haalden verloofde maar wat graag binnen om de serie te blijven volgen. Mijn moeder keek heimelijk boven haar boek toch mee. Ze kon natuurlijk niet veinzen interesse te hebben, daarvoor was haar vernietigende kritiek te heftig geweest.

En nu? Ik Netflix wat af zeg. Ik kijk tv vanaf 8 uur ‘s avonds, te beginnen met het NOS journaal. Boven in mijn tv kamer, die ik ook wel bioscoop noem vanwege het heftige formaat. Verloofde is van het zappen en daar word ik zenuwachtig van. Hij bekijkt nieuws op alle zenders, oorlogshistories en Max Verstappen. Wat dat betreft accorderen wij allerminst. Helemaal niet erg, toch?

Antoinette

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer