Uit Hei en Dennen: Oud huis

Dat kun je mijn/ons huis wel noemen, het in 1903 gebouwd voor de toenmalige burgemeester jonkheer van Nahuys. Hei en Dennen heeft ieder jaar weer een enorme behoefte aan bijhoud- en opknap werkzaamheden. Zo’n oud huis moet goed onderhouden worden, het is één van de mooiste panden in Ommen. Dagelijks rijden, fietsen en lopen hier vele mensen langs. Ik zie ze vaak bewonderend kijken, zoals ik dat zelf ooit in mijn kindertijd deed. Dat ik hier al sinds 1996 woon, de laatste 7 jaar samen met mijn verloofde, geeft ons iedere dag weer vreugde.

Maar ja, een oud huis heeft zo z’n makken. Dat betekent ook ieder jaar weer schilder- en ander onderhoud. Vroeger werd het huis omgeven door enorme steigers waarop een aantal schilders schaafden, opvulden en uiteindelijk na het voorbewerken afschilderden. Had je regen, pech gehad, de steigers stonden weken om het huis en gezelliger werd het er niet van.

Met de technisch begaafde verloofde haalde ik tegelijkertijd een bron van vernuft binnen. Hij heeft veel contacten met diverse vakmensen, die samen met hem tot verpletterend goede en betaalbare ideeën komen. Mijn funktie is beperkt tot het “O wat wordt het mooi, wilt u nog koffie met een koek en val niet van de ladder”. Zo is er al heel veel verbeterd en (nog) mooier geworden. Het scheelt enorm als je een vernuftige partner hebt met verstand van techniek, vormgeving, planning en daarnaast ook commercieel is. Door verloofde zie ik bv ieder jaar onze schilder Harry, bescheiden, kundig, snel en hardwerkend. Net zo tevreden en gelukkig zijn we met ons installatiebedrijf en het bouwbedrijf in Ommen. Er is in dit huis nogal eens iets veranderd, even woonde in het “bijgebouw” oudste dochter bij mama, maar dat raad ik niemand aan. Als volwassen dochter wenste ze niet dat ik haar ongerust belde omdat ze laat thuis kwam. Ook was ik niet blij dat ze van haar appartement een poezenparadijs had gemaakt. Je weet die dingen pas als je het hebt ervaren.

Heel af en toe denk ik aan het verkopen van het huis met die enorme tuin. Maar ja, dit pand is zo uniek door de schitterende met stuc versierde oude plafonds, het licht, de bibliotheek enz. Ik zou het allemaal zo missen. Deze grandeur krijg je nooit meer hè. Dus blijven wij nog even de trotse en blije bewoners van ons eigen Hei en Dennen.

Antoinette

 

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer