Uit Hei en Dennen: Creativiteitstraining

Tjonge jonge, wat had ik deze week een drukke agenda zeg, met vrijdag drie afspraken op één dag. Vandaag, zaterdag zit ik tevreden, wat amechtig bij te komen op de bank. Het meest interessante vond ik deze week een gesprek met de inspirerende kunstenares/vriendin Annette Wessels. 

Wij lunchten bij het mooie restaurant DE FABRIEK in Dalfsen. Ik kon nog net, na de omhelzing, roepen om een glas koele witte wijn. Hè hè, even bijkomen. Het eerste kwartier hoefde ik gelukkig alleen maar te luisteren, want veel geluid presteerde ik nog niet. Haar verhaal was kostelijk en wij amuseerden ons beiden enorm. Nee Annet, ik vertel verder niets, je kunt nog steeds de straat op in deze regio. Als zij vertelt over het werken met diverse groepen, die eerst radeloos en soms stoer bij elkaar staan, om d.m.v. kunst naar hun leven en werk te kijken, sla ik een beetje dicht. Ik zie mijzelf daar dan staan. En dat vind ik dus hartstikke eng. Want ooit zit je met z’n tienen aan tafel met een hoop klei, verf, hout of plukjes wol. En dan?

Wachten op inspiratie? In mijn geval zou ik de elementen in elkaar frommelen en er twee ogen, neus en mond in krassen. Ligt er een stokje met een eikelhulsje bij, krijgt hij dat in z’n snavel. Klaar! Wat ben ik hilarisch bezig om de les te ridiculiseren. En dan antwoordt Annette, “dat ga jij echt niet doen hoor Nettie”. En dan ben ik als was in haar handen hè. Zij herkent gewoon mijn angst, want dat is het. In de eerste plaats vindt iedereen het eng, hoor ik. Ook als ze een pokerface opzetten. Onwennig staart iedereen naar penselen, doek, papier, materiaal. Maar wat ik dan vergeet is, dat de kunstenares je gaat uitleggen wat je er in kunt zien, bekijk het eens met nieuwsgierigheid. Houdt het vast, voel met je handen, wat zou je er van kunnen/willen maken. Ga er mee bezig en vertrouw op je gevoel.

Zo werkt ze ook met zakenlieden, studenten, leraren etc. Iedereen vindt het eng. Je wordt terug geworpen op je creativiteit, oplossingsmethoden, vertrouwen en samenwerking, durf je te laten gaan, kijk wat je handen er van maken. Gebruik je zintuigen ipv je hoofd. Vooral het samendoen geeft een boost. Het aanmoedigen van elkaar, saamhorigheid, vrijheid, mogelijkheden, kansen, blijdschap. harmonie. Zoals de hele wereld in elkaar steekt!

Dus Annette..........

Antoinette

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer