Molenaar Anton Wolters wil stroom opwekken voor fluisterbootjes

“Met een molen kun je eigenlijk veel meer doen,” vindt de inventieve Anton Wolters van De Lelie, die deze molen dit jaar al 35 jaar laat draaien als ambachtelijk molenaar. De Stichting Ommer Molens, het CCO, Provincie Overijssel en diverse andere partijen zijn aan het overleggen over eventuele stroomopwekking in De Konijnenbeltsmolen en De Lelie.

Tekst/foto: Gea Slotman

“Molen Den Oordt zou weer moeten zagen. Alles zou energie neutraal moeten draaien. Het idee wordt breed gedragen en de begroting is klaar. De provincie staat hier finaal achter. Zij zeggen dat dit project zelfs op Europees niveau aangepakt kan worden. We willen weer wat leven in de brouwerij brengen,” zegt Anton. “Ik kon via vrienden een kruk-as kopen voor Den Oordt. Dat is een lot uit de loterij, want normaal gesproken zijn die dingen heel duur. Deze kruk-as komt uit de Zaanse Schans en past ook nog! Molen Den Oord heeft daar vroeger ook gestaan. Dit alles is dus historisch en economisch gezien toch wel uniek. Claudia Peters van de rederij denkt mee over stroom opwekken voor de fluisterbootjes op de Vecht. Ook Ron Nijhof is erbij betrokken. Molens De Star in Balkbrug en De Leeuw in Bathmen doen ook mee. Ook willen we bij de Oudheidkamer de Vechtzomp graag weer laten herbouwen. Die vervoerde vroeger Bentheimer stenen naar het paleis op de Dam in Amsterdam. Honderden platbodems gingen hier door de Vecht. De herbouwde Vechtzomp zou mensen over de Vecht kunnen vervoeren van Dalfsen naar Hardenberg, als de stuwen weer in oude glorie hersteld zijn.” Anton vertelt enthousiast en heeft nog meer ideeën. “We missen eigenlijk al 30 jaar vaklui. Ik zou graag aan jongelui wat leren. Jongeren die nu misschien tussen wal en schip vallen en bijvoorbeeld wel wat met hout of met horeca zouden willen doen. Samen met hen zouden we de Vechtzomp kunnen maken. We zouden de jongeren werkgelegenheid kunnen bieden. Bijvoorbeeld met een proeverij, met horeca en een bakkerij. Maar ook met restauratiewerkzaamheden en hemelwateropvang. In de winter zou de Vechtzomp weer terug kunnen gaan naar de oude Haven. Die zou weer open moeten. De oude duiker van de Haven ligt er nog: onder de Rijksweg richting de Vecht!”

Op zaterdag 4 augustus wordt voor het zesde jaar de Ommer Molendag gehouden. Bij de Ommer molens en de Vilstersemolen, van 10.00 tot 16.00 uur. De officiële opening is om 9.30 uur bij Den Oordt. In Den Oordt en de Konijnenbeltsmolen worden schilderijen geëxposeerd; deze dag organiseert de Stichting Ommer Molens nog meer activiteiten. Afgelopen jaar is het beroep van molenaar op de lijst gezet van Immaterieel Erfgoed. De mensen van de Stichting vertellen graag meer. Men is hard op zoek naar molenaars, mensen die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar en/of vrijwilligers om het erfgoed te helpen behouden.
www.molensinommen.nl

 

 

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer