Marinus de Jonge op weg naar honderd kerfjes

Op zijn verjaardag, zondag 18 juni werd Marinus de Jonge uit Ommen door zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen naar de plek gelokt waar hij in 1956 de groentewinkel van Fransen overnam. 

In de Brugstraat, op nummer 31, waar nu cafetaria Smaak is gevestigd, verkocht De Jonge senior tot 1976 aardbeien, appels, peren, kroppen sla en andere soorten groente en fruit. Op deze voor hem zo geliefde stek kreeg de krasse baas een schilderij overhandigd uit handen van zijn zoon Gerrit, onder meer bekend als raadslid.

De Jonge junior had kunstschilder Willem van Doorn de opdracht gegund op doek weer te geven hoe de winkel er in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw uitzag. De oude baas was zichtbaar ontroerd en kwam niet verder dan het stamelen van enkele superlatieven, “prachtig, schitterend, ik ben er zenuwachtig van, dit had ik nooit verwacht.”

Naast het runnen van de winkel stond De Jonge met een kraam op de markt en ventte hij met een pick-up busje groente uit in de buitenwijken en buitengebieden van Ommen. Ook was hij jaren actief als bestuurslid van de toenmalige winkeliersvereniging, maakte zich verdienstelijk tijdens de opstartfase van het comité Ommer Bissingh en was een van de oprichters van de politieke beweging Gemeentebelangen.

Met 97 kerfjes op de levenslat is De Jonge hard op weg naar de honderd. Het is hem in goede gezondheid van harte gegund.

Tekst en foto: Willem Lampe

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer