Graven in de historie van Ommerschans

Scheppen, emmertjes en een zeef. Nee, Ommerschans ligt niet aan zee, maar toch zijn dit op zaterdag 7 juli belangrijke attributen in de voormalige straf- en bedelaarskolonie. Er wordt dan onder leiding van archeologen gespeurd naar sporen uit de kolonietijd.

Men kan kijken naar een expositie van stukken die gevonden zijn bij de opgravingen in Ommerschans maar er is ook de mogelijkheid om actief zelf aan het zoeken te gaan.

Er wordt gezocht naar de fundamenten van het voormalig mannenverblijf. De plek waar duizenden mannen gewoond, gewerkt en geslapen hebben. Mannen die vanuit heel Nederland opgezonden werden. Professionele archeologen zoeken samen met bezoekers naar meer tastbare informatie. Voel je even een echte archeoloog en doe mee met deze unieke activiteit.

Op een ander terrein van de Ommerschans is de mogelijkheid om te speuren met metaaldetectoren. Professionele zoekers helpen natuurlijk graag om succesvol te zijn en leren de geluiden van de detector te onderscheiden.

Voor de puzzelaars ligt er een uitdaging om scherven van diverse potten, kopjes en borden weer samen te stellen tot een (bijna) compleet geheel.
Als u geïnteresseerd bent in de verhalen van de Ommerschans dan kunt u deelnemen aan drie verschillende wandelingen. Met een patriot loopt u door het militaire verdedigingswerk en hoort u de verhalen van de ‘beschermers’ van de noordelijke steden Groningen en Leeuwarden. Of waren ze niet zo stoer als men hoopte?

De wandeling met een boswachter van Staatsbosbeheer geeft u weer een andere kijk op dit bijzondere gebied. Alle spechtensoorten komen hier voor, er groeien zeldzamen planten en de vleermuizen hebben de ijskelder in gebruik genomen.

Wilt u weten waar de tentoongestelde items daadwerkelijk gevonden zijn? Loop dan mee met de archeoloog. Hij vertelt smakelijk over de manier waarop zij dit gebied steeds meer in kaart weten te brengen en hoe ze meter voor meter de geschiedenis kunnen aflezen via de vondsten in de gracht.

En heeft u na deze activiteiten zin om even uit te rusten? Dat kan op de gezellige kleine markt bij de Veldzichthoeve. Hier staan sfeervolle marktkramen met producten die geïnspireerd zijn op de Maatschappij van Weldadigheid.|

Men is van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur aan de Balkerweg 80 in Ommerschans (Vinkenbuurt). Meer info op www.Ommerschans.nl en Facebook @DeOmmerschans

Graven in uw familiehistorie
1 op de 17 Nederlanders is afstammeling van een kolonist. Wilt u hulp om te weten of uw voorouders ook uit Ommerschans komen? Helmuth Rijnhart kan u daar bij helpen. Om uw voorouders te kunnen opsporen in de Ommerschans, maakt hij ter plekke een stamboom van uw familie die terug gaat tot in de tijd van Ommerschans (1819-1890). Daarvoor is het nodig om namen (achternaam, liefst ook voornamen) mee te brengen van voorouders die geboren zijn voor 1900 en of die gehuwd zijn voor 1925. Alle verdere informatie (plaats en datum van geboorte, plaats en datum van huwelijk) kan helpen, maar is niet per se noodzakelijk. Om gegarandeerd te zijn van een onderzoek samen met Helmuth kunt u zich aanmelden via info@Ommerschans.nl ovv Stamboomonderzoek Ommerschans.

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer