Gemeente spreekt aannemer aan op gang van zaken

Botresten Ommen overgedragen aan regioarcheoloog

De botresten die dinsdagmiddag gevonden zijn in Ommen, zijn overgedragen aan de regioarcheoloog. Deze gaat de resten nader onderzoeken. Op dit moment is nog niet bekend of het gaat om botten van een mens of van een dier.

Winkelend publiek in Ommen zag dinsdag rond het nieuwe Hema-gebouw in de Varsenerstraat iets vreemds, waar menigeen erg van schrok. Vanaf de openbare weg was goed zichtbaar dat er tijdens de graafwerkzaamheden botten werden opgegraven.

De botten werden met de machine op een stapeltje gelegd. Een tijd lang lagen de overblijfselen open en bloot op de hoek van de Wethouder Paarhuisstraat, nabij de parkeerplaats aan de Varsenerstraat. Een winkelier gaf aan dat aan het einde aan van de dag een gat werd gegraven waar de botresten ingegooid werden. Een passerende inwoner van Ommen riep verbouwereerd uit, “dat doe je toch niet.”

Aannemer aangesproken
De gemeente Ommen is niet te spreken over de gang van zaken na de vondst van de botresten. “In een dergelijke situatie is het gebruikelijk dat er op een zorgvuldige manier wordt omgegaan met de vondsten”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Er moet gehandeld worden volgens het protocol. Dat is in dit geval niet gebeurd en daar hebben wij de aannemer ook op aangesproken.”

De werkzaamheden aan de Varsenerstraat gaan nu gewoon verder. Wanneer er nieuwe vondsten gedaan worden, is het zaak dat deze verzameld worden en niet in het zicht liggen van passerend publiek. Botresten dienen op de plek van de werkzaamheden te worden bewaard in een juten zak, die tweemaal per dag geleegd moet worden bij de gemeente.

Steekproef
Voor aanvang van het project aan de Varsenerstraat is de bodem wel gecontroleerd op dergelijke resten, maar er is destijds niets aangetroffen. “Zo’n controle is een steekproef, dus op basis daarvan is niet uit te sluiten dat er later alsnog vondsten gedaan worden”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer