Bennie Kosters voor eeuwig besmet met het duivenvirus

De overeenkomst tussen wereldburger Mike Tyson en stadgenoot Bennie Kosters? Zowel de voormalig wereldkampioen boksen uit de States als de stukadoor uit Ommen zijn gek op hun postduiven.
Bennie kreeg de duivensport met de paplepel ingegoten. “Ik heb nog foto’s waar ik als peuter met een babykrul, die nog maar net kon lopen, poseer met een postduif in de handen”, lacht de duivenhouder uit woonwijk De Dante. Vader Henk Kosters was een onvervalst duivenliefhebber. Vader en zoon bedreven de sport onder de naam Combinatie Kosters. Dat ging jarenlang zo aan, tot Kosters senior met zijn gezondheid begon te sukkelen. Meer en meer kwam de zorg voor de gevleugelde vrienden op de schouders van Bennie terecht. Die woonde inmiddels aan de andere kant van de stad en had zijn eigen gezin en sores.

Even valt een korte stilte. Bennie tuurt naar zijn hok. “Kijk, dit is het mooist. Bij huis. Je zit er kort op. Dit is mijn vaste plek als we buiten eten. Met het zicht op de duiven.”
Nadat vader Kosters overleed en Bennie niet veel later op veel te jonge leeftijd weduwnaar werd, was het even over met de liefhebberij. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En wie met het duivenvirus is besmet, komt daar van zijn leven niet meer van af. “Ondanks dat ik geen duiven meer had, bleef ik lid van de club en deed allerlei bestuurlijk werk. De Luchtpost is een kleine, maar hechte en gezellige vereniging. De sport heeft me nooit los gelaten.”

Dat bleek toen Bennie een nieuwe liefde vond. Zijn huidige partner Monique had geen bezwaar tegen de duivenhobby. En zo verrees een nieuw duivenhotel in de Tuinfluiterstraat. “Ik kon een hok op de kop tikken en kreeg bij de opbouw steun van mijn schoonzonen en Henk Haverkort, ook een prima vlieger.” Ook topmelker Gerard Wolters schoot te hulp en bood wat kweekkoppels aan. Als startmateriaal. “Met de duiven van Henk en Gerard ging ik aan de slag. Ik ben dankbaar voor al die hulp, zowel bij de bouw, als met het opstarten van mijn eigen lijn.”
Trots showt de herintreder zijn jonge duiven. Opvallend is een sierlijk duifje, hagelwit, volstrekt afwijkend van de rest, variërend van licht naar donkergrijs, met zo hier en daar een blank pennetje. “Het lievelingetje van Monique, maar het is een luie donder. Zit als eerste op het dak. Net of ze weet dat ik haar niks kan maken. Ze geniet een beschermde status. Daar maakt ze misbruik van”, gekscheert de duivenman. “Kijk”, wijst hij naar een tevreden wat dikkig duifje. “Dat is Lars Boom?” “Vernoemd naar de wielrenner?” “Nee, hij vliegt direct de boom in en gaat op een tak zitten, wordt geen topper vermoed ik.”

Dat de duivenmelkerij hem in de genen zit kwam onlangs uit. Op de laatste zaterdag van augustus korfde Bennie na jaren weer duiven in. 25 stuks. 21 kwamen terug en vier van zijn duiven eindigden in de top tien van de lokale club. “Ja, ja, mooi resultaat. Boven verwachting. Toch jammer van de vier die ik kwijt ben. Hopelijk komen ze nog terug. Hoort bij de sport, maar ja ik kan slecht tegen verlies. Dat was vroeger bij de voetbal ook al zo.” Eind vorige eeuw was Kosters een stoere verdediger en Wolters een dynamische, maar zelden scorende middenvelder. Mopperend op elkaar in het veld, maar een in de kantine. Wolters was ook de eerste die hem feliciteerde na zijn geslaagde rentree. “Bedankt voor de vernedering”, sprak de topmelker uit het buurtschap Stegeren uit de gein. “Ja mooi, beetje dollen hoort er bij. We kunnen goed met elkaar opschieten. Of ik zenuwachtig was? Nou! De lossing werd ook nog uitgesteld en nadat ik de duiven waarnam vielen ze niet als een blok op het hok, maar begonnen te cirkelen. Heeft me misschien een topnotering gekost, maar ik ben dik en dik tevreden.” Teder strelen de kolossale handen een duivinnetje. “Ja, je maakt wat mee, zo door de jaren heen en dan denk je, waarom? Maar de duiven geven me rust.” En dan met een lach. “Het duivenvirus hardnekkig? Klopt. Je komt er nooit meer van af.”

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer