Vechtezomp Dalfsen komend voorjaar in de vaart

Afgelopen vrijdag presenteerden stichting De Vechtezomp Dalfsen en Hiawatha Actief gezamenlijk de plannen die de stichting heeft om een Vechtezomp in Dalfsen in de vaart te brengen.

Voorzitter Henk Nap is blij om de plannen nader toe te kunnen lichten. In 2016 pakte een groep enthousiaste mensen het idee op om de Dalfser Vechtezomp te realiseren. Het initiatief ontstond vanuit hun passie voor varen, water en voor de historie van Dalfsen. De Stichting Vechtezomp werd opgericht. In de 17e en 18e eeuw bestond er een levendige grensoverschrijdende handel van goederen via de Overijsselse Vecht met Duitsland. Goederen werden over deze meanderende rivier vervoerd met zompen, houten platbodems met beperkte diepgang. Het transportmiddel uit de zeventiende eeuw is nu een recreatieve fluisterboot in de 21e eeuw.

"Nu kan ik mededelen dat het bijna zover is dat de Dalfser Vechtezomp te water wordt gelaten", zegt voorzitter Nap. Op de werf van de Stichting Enterse zomp is de bouw van de zomp nagenoeg gereed. En de Stichting Vechtezomp is in een vergevorderde stadium om deze zomp te kunnen aanschaffen. maar er moet nog wel het een en ander gebeuren.

Geld
Er is geen grote geldschieter, gezocht wordt dus naar middelen via fondsen, subsidies en bijdrages van organisaties. Een substantiële bijdrage door de Historische Kring Dalfsen, om zo voor het DNA van Dalfsen deze beeldbepalende zomp te kunnen realiseren, is onder voorwaarde toegezegd.

De Historische Kring Dalfsen had de opdracht van de gemeente om het DNA van Dalfsen zichtbaar te maken. "De Historische kring heeft een grote rol gespeeld tot de totstandkoming van Vechtezomp Dalfsen", merkt Nap op. "Bovendien zijn wij verheugd dat Hiawatha Actief in de persoon van Diana Pekkeriet en Remco Stappenbeld een partnerschap met ons heeft willen aangaan." Hiawatha Actief zal de boekingen en verhuur voor de vaarten met de Vechtezomp verzorgen.

Prima uitstapje
De zomp kan 25 personen vervoeren en de ligplaats zal aan de kade zijn. De stichting levert de bemanning. "Wij zien dit als een aanwinst voor de inwoners van Dalfsen en dit zal ook zeker zo zijn voor de bezoekers van het Vechtdal. Een tochtje over de Vecht in een historische zomp zal voor velen een prima uitstapje zijn in het kader van een feestje, familiedag, vriendenuitje of een verblijf in Dalfsen", merken Diana en Remco op.

Zij zien een duidelijke meerwaarde om de vaarten met de zomp aan hun programma toe te voegen en deze eventueel te combineren met verschillende arrangementen. Door de Dalfser zomp te realiseren blijft de historie van de Vecht met haar schippers en zompen zichtbaar.
Tijdens zo’n tocht zullen schippers/gidsen verhalen vertellen over hoe de rivier en haar omgeving vroeger waren en kunnen de verschillen met vroeger worden ervaren.

Waterschap
Penningmeester Jan Laarman is blij dat ook het Waterschap zeer positief heeft gereageerd. De gidsen zullen dan ook aandacht geven aan het werk van het waterschap en bijvoorbeeld onderhoud aan de dijken. Ook ziet Laarman in de toekomst nog wel graag een botenhuis gerealiseerd.

Begin december houdt de Stichting een sessie in theater De Stoomfabriek in Dalfsen om iedereen verder van de plannen op de hoogte te brengen. "Tijdens de komende Damito beurs zal ook aandacht worden gevraagd voor deze nieuwe activiteit in Dalfsen", zegt secretaris Rob de Meulder. "Wij willen de bezoekers dan in de gelegenheid stellen om een mooie/toepasselijk naam, in de vorm van een prijsvraag, voor de Dalfser zomp te bedenken."

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer