Tarwe dorsen voor Ambachtelijk Vechtdal Bier

De nostalgie droop er op vrijdagavond 4 augustus vanaf op de Bellingeweer te Dalfsen, waar voor De Ambachtelijke Vechtdal brouwerij tarwe werd gedorst. Ook dit jaar kon het publiek genieten van nostalgische dorsmachines en mannen in passende kledij met petten en hooivorken. Vele verhalen waren te beluisteren, onder meer hoe het jaarlijkse dorsen van het graan op het platteland verliep.

Tekst en foto: Evert Jan Goos

Ook werd verteld hoe er bij de laatste schoven op muizen werd gejaagd. “Dat was altijd weer spannend”, aldus enkele toeschouwers. Maar zover kwam het vrijdagavond niet. Het graan - verbouwd door Gerard Vossen uit Hessum - werd aangeleverd op een kar, de korrels werden door leden van dorsvereniging ‘Sterrebos’ uit Dalfsen en Hoonhorst met een antieke dorsmachine uit 1960 van het graan gescheiden. Het graan belandde er vervolgens keurig in, zoals het hoort in jute zakken. De opbrengst was circa 400 kilo en wordt de komende tijd verwerkt in bieren van De Ambachtelijke brouwerij in Dalfsen. Als voorproef hierop lieten de bierbrouwers Stefan Maats en Jos Verlaat de bezoekers het nieuwste bier ‘Vechtdal Veizen’ proeven.

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter




Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer