Ondergedoken bij Rechteren: Henk van Gelderen over zijn oorlogsjaren

Henk van Gelderen komt woensdag 23 mei in Theater de Stoomfabriek vertellen over zijn leven. Over hoe hij als zoon uit een Enschedese textielfamilie naar Amsterdam vertrok om te gaan studeren, bij het verzet betrokken raakte en hoe hij na de oorlog succesvol ondernemer werd. Maar ook over de rol die kasteel Rechteren heeft gespeeld in zijn leven. Renate Wennemars zal hem interviewen.

Angstige jaren waren het, de oorlogsjaren. Want hij moest altijd alert zijn, op zijn hoede. Oppassen met wie hij omging. Hij had vervalste identiteitspapieren waarop stond dat hij pas 15 was. Dan zouden de bezetters hem niet oppakken. Kniekousen, korte broek. Hij speelde het spel. ’s Avonds transformeerde hij tot ziekenverzorger, want die lieten ze ook met rust. Henk van Gelderen zat in het verzet in Amsterdam. Als Jood nog wel. Af en toe moest hij even wegwezen. Onzichtbaar zijn. Dan nam hij de trein naar Zwolle en dan door naar Dalfsen. Naar kasteel Rechteren. Daar was een veilig plekje. Niemand die wist dat hij daar dan samen met de graaf ondergedoken zat. Graaf van Rechteren, met wie hij bevriend was geraakt. Want ook de graaf voelde zich niet veilig wanneer de Duitsers weer eens prominenten oppakten als vergelding voor een actie van het verzet. Twee veldbedden en een fles wijn. Het paste precies. In die kelderruimte achter het paneel.

Het kasteel werd het begin van de oorlog ter beschikking gesteld aan het Rode Kruis. De graaf en gravin hadden met hun dochter een bijgebouw in gebruik genomen. In het kasteel zelf werden oude van dagen opgevangen. Mensen uit Noordwijk, Katwijk of Scheveningen. Mannen met een oorring en vrouwen in klederdracht in kasteel Rechteren. Van Gelderen, inmiddels 96, kan er mooi over vertellen. Hij was er toen op uitnodiging van het hoofd van dienst, zuster Tonia Haverkort. Een bekende van zijn vader. Ze had hem gevraagd muziek te komen maken met zijn studenten-strijkorkest, ter vermaak voor de ouderen. De graaf en de gravin kwamen ook luisteren. Hun dochter, de jonge Elizabeth, deed een dansje. Er onstond een vriendschap.

Toen hij zich bij het verzet had aangesloten, heeft hij bij ze aangeklopt. Ze wisten wat hij deed, zo ongeveer. Maar nooit precies. De graaf heeft er naderhand zijn wenkbrauw over opgetrokken. De gravin vond het prachtig.

Het programma in de Stoomfabriek begint woensdag 23 mei om 20.00 uur. Meer informatie: www.theaterdestoomfabriek.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Onze krant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Vechtdal Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer