Uit Hei en Dennen: Misdadig gedrag

Al mijn haren gaan recht overeind staan als weer eens iemand zanikt over “dat ze weer zo lekker in hun vel zitten”. Ik dacht dat die uitdrukking allang bij het oud vuil stond, maar nee hoor, in één van de toegevoegde weekend tijdschriften was er weer een flink artikel aan gewijd.

Wat mankeert er aan de uitdrukking “het gaat weer veel beter met me zeg, ik had de laatste tijd zo’n onbestemd gevoel, maar dat is gelukkig voorbij”. Als je dat aan meelevende personen zegt, mag je soms nog even je stemming toelichten. Meestal niet hoor, de medemens is veelal vervuld van eigen gedachten. De meesten beroepen zich op ook zo’n periode en omdat jij wèl een geduldig mens bent zit je eindeloos te luisteren naar een lang oeverloos verhaal over een niet deugende schoondochter en voor galg en rad opgroeiende kleinkinderen.

Kent u die uitdrukking nog? Voor galg en rad, zo’n ouderwetse uitdrukking, die bij nader inzien nogal middeleeuws aandoet. Je eindigt dan bungelend aan een strop en dat rad? Daar wordt je op vastgebonden? Om dan onder luid gejuich rondgereden te worden. Wat een barbaarse straffen hadden ze in vorige eeuwen toch. Nu moet je, als je een paar goede advocaten hebt, een paar maanden papier prikken. Schrijf geen boek over je belevenissen van een familielid in de gevangenis. Dan moet je nòg een boek schrijven om je lijfwachten te kunnen betalen.

Ik kijk wel eens naar een programma over passagiers die bij een vliegveld gefouilleerd worden. Nemen ze kaas en worst mee, wat niet mag, moeten ze dat in een betreffende container gooien, dan krijgen ze hoogstens een vermaning. Er zijn natuurlijk ook notoire smokkelaars, die ijzerenheinig blijven volhouden niets te hebben meegebracht in koffer of lichaamsholten. Hun houding is in eerste instantie hautain en wrokkig. “Kom nou, wij zouden verdovende middelen smokkelen”. Dan wijst de scan uit dat hun buik vol zit met zakjes poeder. Mogen ze een nachtje blijven slapen! Ik vind dergelijke programma’s rustgevend. Tegenwoordig kun je nog maar weinig misdadigs uithalen. Overal zijn camera’s, je wordt vervolgd door de hele wereld. En toch lopen we lang achter sommige feiten aan hè. Ergens ongebluste kalk of een gif mengseltje kopen? Vermogende oudtante Marie met een zeemansgraf verrassen? Ze wordt opgedoken en dan blijkt dat het koord met kogel aan tantes lijf wijst naar de schoonzus van een achterneef uit Tytsjerkstradeel Noord.

Antoinette

|Doorsturen

Uw reactie