Uit Hei en Dennen: Chapeau voor Beau

Hebt u het nieuwe tv programma van Beau van Erven Dorens gezien. Hij brengt 6 dagen door bij een instelling voor meervoudig geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Dinsdag jl was de eerste uitzending. N.a.v. zijn uitstekende tijdelijke vervanging van Umberto Tan bij Boulevard, besloot ik deze uitzending te bekijken. Het is even schrikken voor iedere kijker en ook voor Beau. We zien volwassenen met de meest uiteenlopende handicaps. Je zag Beau even denken “Hoe pak ik dit aan”. Met ondersteuning van het geweldige team van verpleging begon hij de nadere kennismaking met een aantal mensen met diverse handicaps.

Vooral bij de meervoudige gehandicapten, waarmee vaak geen gesprek mogelijk is, ontroerde Beau mij. Hij toonde enorm veel respect en toewijding bij het leggen van contacten. Want je stem en mimiek moeten het doen. Duidelijk nerveus bij het eerste contact zag je hem groeien in z’n aanpak. Ontroerend mooi om hem te zien omgaan met mensen die alleen reageren op zachte prikkels en aanraking. En dan komt toch een korte kleine glimlach of gebaar.

Zij gaan wennen aan zijn ongedwongen omgang en durven zich te uiten, waarop Beau speels en vol liefde reageert. Je hebt in het contact vaak alleen je liefde, aandacht, begrip en glimlach te bieden. Mensen die alleen maar apathisch liggen weet hij blij te maken. Het voeren van eten en drinken is een lang en moeizaam proces en ook daarin groeide Beau.

Met de minder gehandicapte mensen die wel konden praten verliepen de contacten gemakkelijker, maar meer onvoorspelbaar. Hoe pak je dat aan? Spelletjes doen, gesprekken voeren, geintjes uithalen, het paste allemaal bij Beau’s spontaniteit en hartelijkheid. Ik zag z’n toegewijde aandacht en plezier met hen. Sommigen wilden niet veel van hem weten, hij doorbrak immers hun gewone dagelijkse bezigheden. En toch, na enkele dagen kwamen reacties, ze daagden hem uit en hadden enorme lol.

Dan komt het afscheid, want Beau gaat naar een andere instelling, dat zien we volgende week. Ik zat betraand te kijken naar de omhelzingen, spontane reacties en de ontroering bij patiënten, begeleiders en Beau zelf. Hij had veel opgebouwd en geleerd in deze week. Die wat kakkineuze “blaaskaak” van vroeger, bleek een prima interviewer met meer medemenselijkheid dan verwacht. Hij vernieuwt zich tot een ras entertainer, begeleider en interviewer. Dat men bij RTL4 niet Beau als nieuwe presentator bij RTL Boulevard neemt, maar de wat afstandelijke Twan Huys, verbaast me.

Antoinette

|Doorsturen

Uw reactie