Tip van Energieloket Salland: Of hoeven panelen niet schoon gemaakt te worden?

Begin juni schreven we dat het geld oplevert als je je zonnepanelen schoonmaakt. Daar kwam reactie op. Is dat wel zo? We twijfelen.

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Je zonnepanelen schoon maken, dat levert zo 10 procent meer omzet op, omdat de zon beter zijn werk kan doen. Prompt kreeg het energieloket de vraag of dat wel helemaal klopt en we kregen het artikel toegezonden onder deze link.

Moet je de panelen nu wel of niet schoon maken? Dat is wikken en wegen. Schoonmaken levert misschien meer op. Maar kost ook geld. We gaan er daarom geen uitspraak over doen. Behalve wanneer het om sneeuw gaat. Als je er een beetje makkelijk bij kunt, haal dat dan van de panelen af. Want sneeuw zet alles op nul. Onder sneeuw is het namelijk stikdonker. En juist een koude winterdag met strakblauwe lucht, kan veel zon-energie opleveren!

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte krijgen een gratis energiescan als ze serieuze plannen hebben de energierekening terug te brengen. Een gedetailleerder advies kost geld, maar betaalt zich terug door een lagere energierekening.

De scan geeft inzicht in mogelijkheden van energiebesparing en opwekking. Je moet je wel voorbereiden, dat bespaart de vakman tijd, maar het geeft ook aan dat je serieus nadenkt over aanpassingen.

De scan levert kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen op en geeft inzicht in zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor een checklist die je daarvoor moet invullen. Neem daarna contact op met het energieloket via
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

|Doorsturen

lampi spaar

2017-06-16 19:23:23

ik denk dat het wel degelijk loont om zonnepanelen schoon te maken.

dat kan als je er een beetje bij kunt gewoon met de tuinslang.

we hebben nu al geruime tijd een droge periode.

jullie noemen het verwijderen van sneeuw in de winter.

nu vormt zich een laag stof op de panelen.

die laag stof heeft hetzelfde effect als een laag sneeuw.

een zware onweersbui nabootsen met de tuinslang om het stof eraf te spoelen loont dus zeker.