Rick: JAJO

Na de campagnes tegen beschonken bestuurders (BOB) en mobieltjes in het verkeer (MONO) lanceert de overheid vanaf volgende week een derde grote campagne. JAJO staat voor het ongestoord rijden zonder dat je onderweg je jas uit doet.

JAJO pakt een belangrijk probleem aan dat iedere herfst terugkomt. Het is koud buiten dus je stapt met je jas aan de auto in. Eenmaal achter het stuur krijg je het echter al snel warm door de verwarming. Je dreigt zelfs te zweten als een otter wanneer je niet gauw je winterjas uitdoet. Volgens Veilig Verkeer Nederland doet bijna de helft van de Nederlanders op zo'n moment al rijdend zijn jas uit.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat spreekt van een groot probleem: "Mensen klikken hun gordel los, laten het stuur vrij en gaan lopen hannesen met hun jas. Sturen doen ze ondertussen met hun knieën. Of, en dat is minstens zo gevaarlijk, ze laten hun medepassagier even sturen terwijl ze zelf gas blijven geven."

Onderdeel van de JAJO-campagne is een speciale app die automobilisten aan het denken zet wanneer ze hun jas uit dreigen te trekken. Bij het losklikken van de gordel wordt het appje geactiveerd, waarna cynische teksten uitgesproken worden als: "Ja joh, doe lekker je jas uit!" en "Ja joh, laat lekker je stuur los." Bekende Nederlanders als Freek Vonk en Katja Schuurman hebben de zinnen ingesproken.

De JAJO-campagne zal langdurig lopen. Het is de bedoeling dat de radio en tv-commercials ieder jaar vanaf oktober tot maart uitgezonden worden. Midden in het jassenseizoen dus. De campagne wordt breed gedragen. Naast de overheid en Veilig Verkeer Nederland doen ook de ANWB, Nederland-ICT, Piet Zoomers, Aro en CoolCat mee.

|Doorsturen

Henk

2018-10-11 13:56:40

Ze komen ook met de SCHEENEE campagne binnenkort.
Men wil voorkomen dat bestuurders een scheet laten onder het rijden. Want dan draaien ze zich namelijk in vele bochten om het resultaat van de maaltijd van de vorige dag nogmaals te beleven. Dit gedrag brengt de overige weggebruikers in gevaar. Aangezien we nu de stamppot periode ingaan, is deze actie onvermijdelijk.
Naast de overheid en Veilig Verkeer Nederland doen ook de ANWB, UNOX, Hunkemuller en Edet mee.
Vanzelfsprekend spreekt B. Jolink uit Hummelo de slogans in.

Uw reactie