Rick: Ik kan niet zwemmen

Ik ben jaloers op mensen die baan na baan borstcrawlend door het water gaan. Altijd al geweest. Zelf probeer ik ook wel eens een 'boskrolletje', maar na één baantje ga ik hijgend en puffend aan de kant hangen. Voorzichtig om me heen kijkend of anderen zien dat ik na twintig meter al moe ben.

Met zwemmen heb ik een haat-liefde-verhouding. Als het warm is, doe ik niets liever dan een baantje trekken, maar eigenlijk kan ik het helemaal niet zo goed. De ellende begon al toen ik nog op schoolzwemmen zat en vanaf het startblok over een touw heen moest duiken. Waar mijn klasgenootjes de mooiste sierduiken maakten, klapte ik altijd met mijn buik plat op het water.

Als ik nu ga zwemmen, ga ik eerst met mijn kont op de rand zitten voordat ik me in het water laat glijden. Dat randzitten duurt meestal drie kwartier en in die tijd vraag ik me af waarom ik ook alweer een zwembroek aan heb en besloot te gaan zwemmen. In een overmoedige bui heb ik wel eens een salto gedaan, maar als je daar drie weken last van houdt, leer je zoiets snel af.

Dan het banentrekken zelf. Schoolslag bijvoorbeeld, doe ik met mijn hoofd stijf boven water. Ik las laatst ergens dat dat eigenlijk geen zwemmen is, maar blijven drijven. Als je zwemt moet je lichaam een plank zijn om weerstand te verminderen. Het gezicht moet dus ín het water. Het werd maar eens tijd om een echte man te zijn en goed te zwemmen. Zes meter hield ik het vol.

Ooit wil ik een achtste triathlon volbrengen. Twintig kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen lijkt me een eitje. Maar vijfhonderd meter zwemmen hoort er ook bij. In gedachten zie ik alle deelnemers borstcrawlend door het water gaan. Behalve eentje. Die gaat in schoolslag. Keurig zijn koppie boven water houdend. Hij finisht vast als laatste.

|Doorsturen

Zwembad Tijenraan

2018-07-10 09:42:15

Beste Rick,

Wanneer je je zwemvaardigheden wilt verbeteren nodigen wij je graag uit in Zwembad Tijenraan in Raalte! Iedere dinsdag om 19.00 uur kun je meedoen aan de groepsles 'aquachallenge' waarbij je diverse zwemslagen oefent en werkt aan je zwemconditie. Proberen? Bel ons dan voor een gratis proefles.

Sportieve groet,

Zwembad Tijenraan

Uw reactie