Rick: Geen wespen

Ze komen eraan. De wespen. Ik heb het afgelopen week zo'n beetje in iedere krant zien staan, dus dan moet het wel waar zijn. RTL Nieuws melde dat er nu al vier tot zes keer meer wespen zijn gezien dan normaal rond deze tijd. Vooral in Gelderland. En in de zomer kunnen we straks helemaal onze lol op. Er wordt zelfs een invasie verwacht.

Ik verheug me erop. Niets is leuker dan te kijken naar andere mensen die een wesp zien. Sommige beginnen heel paniekerig om zich heen te slaan, anderen gaan gillen en er zijn zelfs mensen die het op een lopen zetten. Soms wel honderden meters op volle snelheid. Ik heb mensen gezien die een terras ontvluchtten en in blinde paniek wegrenden alsof ze zojuist een bom vonden.

Zelf doe ik niets als ik een wesp zie. Tuurlijk let ik op of ze niet mijn drankje invliegen, maar verder laat ik ze gewoon hun gang gaan. Ik deed wat research voor deze column en dat niets doen blijkt inderdaad de beste methode. Als je druk gaat zwaaien met je armen voelt de wesp zich bedreigd en zal hij eerder steken. Gelijkt heeft ie trouwens. Als iemand mij probeert weg te slaan, pak ik hem ook terug.

Wat ik nog niet wist, was dat wespen vooral op blauw, geel en wit afkomen. En op zoetigheid, maar dat is bekend. Waar al die waarschuwingen in de media vandaan komen, is mij echter een raadsel. Ik heb namelijk nog geen wesp gezien. Mieren wel. En duiven. En zevenblad. Maar nog geen wespen.

Afgelopen weekend deed ik zelfs de proef op de som en heb ik de hele dag met een blauwe broek, een geel T-shirt en een glas limonade in de zon gezeten. In Gelderland. Na een paar uur zag ik nog geen wesp en heb ik drie glazen sinas over mezelf heen gegooid. Het resultaat: nul wespen. Uiteraard deed ik dat allemaal om jullie gerust te stellen. Maak je dus geen zorgen deze zomer. Er zijn geen wespen.

|Doorsturen

Lampi Spaar

2017-06-01 19:05:33

dan heb je in gelderland op de verkeerde plek gezeten als je wespen wilt zien.

ik ben dagelijks buiten aan het werk en zie ze al wel regelmatig, ik ben 2 weken geleden zelfs al gestoken door een wesp.

nu is het niet zo bijzonder dat ik door een wesp word gestoken dat overkomt me elk jaar wel een paar keer (gelukkig heb ik er weinig last van hoog uit een half uurtje een irritant gevoel op de plek van de steek).

dat het al in mei gebeurt is wel bijzonder normaal gebeurt dat pas vanaf eind juni, begin juli ook het tijdstip dat je de wespen normaal regelmatig begint te zien.

dankzij deze berichten over die "wespenplaag" heb ik ook nog wat geleerd.

het schijnt namelijk zo te zijn dat een wespennest van 5000 wespen dagelijks 140.000 vliegen en muggen vangen om de larven te voeren.

daar ben ik ze dan wel weer dankbaar voor, scheelt een hoop gezoem in de slaapkamer.