Lampie: Dolende zielen

Nadat de stalen rups van Arriva stilletjes in alle vroegte het station van Dalfsen is binnengeslopen, valt mijn slaperig oog op de Zwevende Kei. Kunstwerk en blikvanger van het stadje dat al eeuwen bivakkeert in de schaduw van het mondaine Ommen - vergeef mijn vrijpostigheid, het is geen arrogantie, maar ik heb even niet de lenigheid van geest een passender typering te vinden voor mijn woonplaats. Rond de kei stonden schapen vredig te grazen, te dutten of onder het kunstwerk te schuilen wanneer de hemel tranen met tuiten huilde – wie beweert dat kunst geen nut heeft, wordt door de schapen van Dalfsen gelogenstraft!

Maar het vee is elders ondergebracht. De keutels opgeruimd. Een zaterdag lang verdwenen op deze locatie hamburgers in knorrende magen en sloten biertjes in dorstige kelen. Stone Rock, met Guano Apes, Green Lizard en Paceshifters, allianties die woest wuiven met lange manen, de gitaren laten janken, krachtig meppen op drums en bekkens en de bas laten vibreren tot diep in de darmkrochten der toehoorders, daarbij het ongemak van zich af brullend. Een festijn waar Dalfsen trots op kan zijn. Zo Ommen fier moet zijn dat Douwe Bob de Parel aan de Vecht met een bezoek komt vereren. De troubadour, die in de lente van 2016 ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, gaat op vrijdag 14 juli de heilige berg bestijgen, met, vrees niet, slechts een gouden kruisje aan een kettinkje óm de nek en niet eentje van hout óp de nek. Douwe zet koers naar het amfitheater, gelegen op de top van de Besthmenerberg.
Tja, dat songfestival…, oké, een podiumplaats zat er niet in, maar dat heeft meer met vriendjespolitiek en wansmaak van de jury te maken dan met het juweeltje Slow Down, een titel die mij persoonlijk erg aanspreekt. Douwe Bob komt het toch al wervelende aanbod van het bostheater verrijken.

De gemeente erkend dit huzarenstukje en komt de stichting tegemoet met een bedrag van 2911 euro over de totale programmering van 2017. Wie dit zonde geld vindt moet bedenken dat het Festival op de Vecht op 7492 euro mag rekenen. Het moge duidelijk zijn dat Ron Nijhof van hotel de Zon geen bezoek aan de Klaagmuur overweegt, te meer omdat zijn zijproject Het Laer met een strijkkwartettenensemble ook nog 2776 euro binnen hengelt, aldus heeft het burgmeester en wethouders behaagd, als zijnde de verdelers van de subsidiepot. Iedereen mag daar van vinden wat hij wil, maar met dure arrangementen inclusief hapjes en drankjes en afgeschermd krijgt het geheel een elitair en in zichzelf gekeerd karakter.
Vreemd genoeg ligt niet de commercie, maar de grotendeels vrij toegankelijke optredens in het bostheater onder het vuur der raadsleden. Sommigen gaan zelfs op de stoel van vrijwilliger annex boswachter Nico Arkes zitten en vrezen verstoring van dit veronderstelde kwetsbare gebied, dat evenwel pal achter een zwembad ligt. Na lange tijd broedt de havik er weer en de kans een das tegen het lijf te lopen wordt met de dag groter. Vraag deze tegenstemmers niet naar het pad richting bostheater, want deze dolende zielen zijn daar nooit gesignaleerd en het spoor totaal bijster…

|Doorsturen

Uw reactie