Boek van de Week: 'En verlos ons van het stof'

Het Boek van de Week van Bibliotheek Ommen is ‘En verlos ons van het stof’ van Susie Finkbeiner.

Hoofdpersoon van deze historische familieroman is de tienjarige Pearl Spence. Ze groeit op in het uiterste puntje van Oklahoma in het Midden Westen van de Verenigde Staten. In de twintiger jaren van de vorige eeuw was het nog een welvarend gebied maar de crisis na de Beurskrach in 1929 in samenhang met verkeerd grondgebruik en een jarenlange droogte maakten dat met de vruchtbare aarde de welvaart werd weggeblazen en de bevolking in grote armoede achter bleef. Pearls vader is sheriff in het kleine stadje Red River, weggaan zoals een groot deel van de bevolking reeds gedaan heeft is voor hen dus geen optie.

Betere tijden
Pearl heeft een rijke fantasie en dat helpt haar aan de ellende en uitzichtloosheid te ontsnappen. Graag fantaseert ze over betere tijden, vaak denkt ze ook terug aan de tijd voor de crisis. Haar vriend Ray heeft het heel wat zwaarder te verduren, net als zoveel andere kinderen in het stadje wordt hij door zijn vader mishandeld. Het doet Pearl beseffen hoe ze het met haar ouders geboft heeft, ze zijn liefdevol en hebben altijd het beste met haar en haar zus voor. Dat alles verandert echter als nieuwkomer Eddie, een man met een duister verleden, Pearl aanspreekt en haar dingen vertelt die ze nauwelijks kan bevatten. Heel haar leven staat op de kop, al het vertrouwen dat ze in haar omgeving had lijkt te zijn weggeslagen.

Steinbeck en Lange
Susie Finkbeiner heeft zich bij het schrijven van deze roman laten inspireren door het boek ‘Druiven der gramschap’ van John Steinbeck. Na het lezen maakte ze kennis met de fotografie van Dorothea Lange. Steinbeck vertelde het verhaal, Langes foto’s toonden haar de mensen. Veel personages in de roman zijn dan ook door het bekijken van de foto’s ontstaan. Finkbeiner heeft een grote bewondering voor de mensen die de Dust Bowl hebben overleefd: “ze waren moedig, trouw, optimistisch en vrijgevig, hoewel ze niets bezaten”. Altijd was er de hoop dat God genadig zou zijn, dat er regen zou komen. ‘En verlos ons van het stof’ is in de geest van deze woorden geschreven, ondanks alle ellende en soms wrede passages overheerst de hoopvolle blik van een jong meisje.

Het boek ‘En verlos ons van het stof’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl 

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://www.boekvandeweek.blogspot.com/ 

|Doorsturen

Uw reactie